A Magyar Szabadság Éve

Visszarepít minket az időben a Terror Háza új kiállítása

Magyarországon még sosem látott, egyedülállóan modern és látványos technológiai újdonságot próbálhatnak ki az érdeklődők a Terror Háza Múzeum új időszaki tárlatán. Az Egy akaraton 1956-2016 című kiállításon VR szemüveg segítségével egyenesen a forradalomi események középpontjában találhatja magát a látogató.

Az a technológia, amelyet a múlt bemutatására ma alkalmazunk először Magyarországon és Európában, lehetővé teszi, hogy magunk is részesévé váljunk 1956 történéseinek – mondta el a kiállítás megnyitóján Schmidt Mária főigazgató. Az 1956-os Emlékév kormánybiztosa úgy fogalmazott: „sosem volt még ilyen kemény és vastag a fal a múlt és a jelen között, a diákok számára 1956 éppoly távoli esemény, mint 1848.”

Mint mondta, éppen ezért választották a látványos virtuális valóság technológiát, mert a fiatalokat a modern, korszerű elemekkel lehet igazán sikeresen megszólítani. A főigazgató a kiállítás címe kapcsán megjegyezte, 1956-ban a magyarok egy akaraton voltak: „hős volt mindenki ebben az országban, legyen szó a harcolókról, az őket ellátással vagy éppen imával támogatókról.”

A megnyitón Rogán Antal Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter arról beszélt, a kiállítás egyfajta időgépként funkcionál, amely lehetővé teszi, hogy a látogatók a lehető legpontosabban megismerjék a hat évtizeddel ezelőtt történteket.

„Mi, magyarok, tudjuk, hogy mit jelent a szabadság, mert megküzdöttünk érte. Arról pedig sosem feledkezhetünk meg róla, hogy az ’56-os forradalmárok ezzel a küzdelmükkel nemcsak Magyarország, de egész Európa jövőjéért rengeteget tettek.” – emlékeztetett a miniszter.

Rogán Antal hozzáfűzte: az évforduló alkalmat nyújt arra is, hogy átlépjünk a mindennapok pártpolitikai pengeváltásain, „közös, szép és dicsőséges nemzeti emlékként ünnepeljük 1956-ot, ami a győzelem magabiztos érzését is hordozza”.

Az 1956-os forradalom és szabadságharc hőseinek emléket állító kiállítás június 28-tól tekinthető meg a Terror Háza Múzeumban. A látogatók egy úgynevezett VR-szemüveg segítségével Pálfi György filmrendező rövidfilmjeibe csöppenhetnek bele, és élhetik át szinte testközelből a forradalom felemelő, hősies vagy éppen félelmetes pillanatait.

 

Hírek