A Magyar Szabadság Éve

Stratégiai partnerségi megállapodás az MTVA-val

Az 1956-os forradalom és szabadságharc emlékévének megünneplésében való együttműködésről írt alá stratégiai partnerségi megállapodást csütörtökön Budapesten Vaszily Miklós, az MTVA vezérigazgatója és Schmidt Mária, az 1956-os emlékév kormánybiztosa, az emlékbizottság társelnöke.

Az MTVA vezetője az eseményen arról beszélt: a közmédia számára kiemelt feladat, hogy minden platformján, azok egyedi vonásait szem előtt tartva, a történelmi visszatekintés mellett a jelenben és a jövőben is használható tudást kínálva, közérthetően emlékezzenek meg a hat évtizeddel ezelőtt történtekről.

Emlékeztetett: a közmédiarendszer átalakításának részeként mind a televíziós, mind a rádiós, mind az online platformon erőteljes tartalomfejlesztés zajlik. Az emlékévvel kapcsolatos feladatok ellátásának fontos szereplője lesz az ősszel, M5 néven induló oktatási és kulturális csatorna – tette hozzá.

A vezérigazgató megemlítette: az MTVA csak kivételes esetekben köt stratégiai partnerségi megállapodást, így e dokumentum aláírása is mutatja, milyen nagy jelentőséget tulajdonítanak az emlékév méltó megünneplésének.

Schmidt Mária kijelentette: 1956 olyan közös ügy, amire méltán lehet büszke az egész magyar nemzet; abban pedig fontos szerep hárul a közmédiára, hogy az évforduló „ezúttal tényleg az egész nemzetnek közös ünnepe és közös büszkesége legyen”, az azzal foglalkozó tartalmak pedig elérjék a legszélesebb nyilvánosságot.

Ezért, tette hozzá, kiemelten számítanak arra, hogy a közmédia nem csupán beszámol az emlékév eseményeiről, de különféle más műsorokkal, közös munkákkal is „segíteni fogja azt a nemzeti közösséget, amelynek olyan nagyon nagy szüksége van arra, hogy megélje az összetartozást, megélje azt a nagyszerű szabadságélményt, amiben hatvan évvel ezelőtt a magyar nemzetnek része volt”.

Fontos feladatnak nevezte, hogy a diktatúra után eszmélt fiatal nemzedékeknek is megmutassák, milyen nagy dolog a szabadság, és mennyi áldozatot kellett érte hozni, ahogy azt is, hogy sokszínű műfaji palettán keresztül a legszélesebb közönséggel megismertessék a hatvan éve történteket.

A cél az: „ne legyen lehetősége senkinek, hogy ne találkozzon ezzel a tartalommal” – fogalmazott, jelezve azt is: az együttműködés kiterjed elkészült alkotások bemutatására, filmvetítések rendezésére, vetélkedőkre, de például a szemtanúk felkutatására és a korabeli külföldi reakciók bemutatására is.

(Forrás: MTI)

Hírek