A Magyar Szabadság Éve

Pályázatok a forradalom és szabadságharc emlékévében

Pályázatokat hirdetett az 1956-os Emlékbizottság a forradalom és szabadságharc évfordulójának emlékévében.

A Mansfeld Péter pályázaton tudományos kötetek, ismeretterjesztő kiadványok, irodalmi alkotások létrehozatalára lehet pályázni. A Büszkeségpont pályázatra a forradalom eseményeinek, hőseinek és áldozatainak közterületi emlékműveket, emlékhelyeket állítani kívánók jelentkezését várják. A Zsigmond Vilmos pályázat a 60 évvel ezelőtti történelmi események filmes feldolgozására jelentkezőknek szól. A Sinkovits Imre pályázatra kulturális és tudományos programokat, eseményeket megvalósítani kívánók nyújthatják be pályaműveiket. A Romkocsma pályázatra pedig a romkocsmákat ’56-ra emlékeztető dekorációval, rendezvényekkel, arculattal ellátni szándékozó üzemeltetők jelentkezhetnek. Az Emlékbizottság különös figyelmet fordít arra, hogy országos vagy országhatáron átnyúló jelentőségű, kiemelt programok is megvalósuljanak.

A pályázatokon akár 5 millió forintos támogatást is lehet kapni, a pályaműveket szakmai bizottság bírálja el. A pályaművek beadása és elbírálása folyamatos.

A pályázatok közzétételével az Emlékbizottság célja, hogy az ország egésze számára lehetővé tegye, hogy szabadon kapcsolódjon a megemlékezésekhez: programjaival, kreatív ötleteivel, szakmai munkájával járuljon hozzá 1956-os emlékének megőrzéséhez, felelevenítéséhez. 

Hírek