A Magyar Szabadság Éve

Megelevenedett a magyar történelem a Hősök terén

Bemutatták a Koltay Gábor rendezésében, az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójának tiszteletére írt rockmusicalt. Az Itt élned, halnod kell címmel az 1956-os Emlékbizottság támogatásával megvalósult darab a magyar történelem legjelentősebb epizódjaiba engedett bepillantást, a honfoglalástól a rendszerváltoztatásig.

A teltház előtt zajló színpadi show díszletét a Hősök terének nemzeti színekkel megvilágított szoborcsoportja alkotta, amely előtt a Gábriel arkangyal obeliszkjét átölelő háromszintes monumentális színpadrendszer terült el.

Az 500 fős társulat – színészek, hagyományőrzők, táncosok, lovasok, tűzzsonglőrök – részvételével megvalósult zenés történelmi utazásban sorra elevenedett fel Szent István király kora, a tatárjárás, a Dózsa György-féle parasztháború, a török megszállás, a Rákóczi-szabadságharc, az 1848-49 forradalom és szabadságharc, a kiegyezés, az első és a második világháború, az 56-os forradalom és szabadságharc, illetve a rendszerváltoztatás eseménysorozata.

Valamennyi néző kézhez kapta a program szövegkönyvét, amely a történeti adatokat a legnagyobb magyar költők gondolataival ötvözte.

A darab zenéjét az idén negyvenedik születésnapját ünneplő Kormorán Zenekar tagjai, Koltay Gergely és Szűts István szerezték. A főbb szerepekben háromgenerációnyi híresség állt színpadra, többek között olyan nevek felvonultatásával, mint Varga Miklós, Deák Bill Gyula, Vikidál Gyula, Demjén Ferenc, Hevesi Tamás, Hujber Ferenc, Kalapács József, Majsai Gábor, Makrai Pál, Palcsó Tamás, Szentgyörgyváry Laura és Vadkerti Imre. 

A látványelemekben bővelkedő produkciót színpompás tűzijáték tetőzte be, majd az előadás zárásaként a Honfoglalás című film népszerű betétdala, a Kell még egy szó dallamai csendültek fel.

(Fotó: Ittelnedhalnodkell Facebook)

Hírek