A Magyar Szabadság Éve

56-os emlékév – Több ezer pályázatra számít a programiroda

Az 1956-os forradalom és szabadságharc emlékévének programirodája arra számít, hogy akár több ezer projekthez is kérnek majd támogatást a megemlékezésekhez, programokhoz forrást biztosító pályázatokon.

Tallai Gábor, a Terror Háza Múzeum programigazgatójának tájékoztatása szerint a hatvanadik évforduló méltó lehetőséget biztosít 1956 megidézésére, ennek központi lebonyolítója a múzeumot működtető Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány, amely a keretösszegről szóló január végi kormánydöntés megszületésének napján tette közzé pályázati kiírásait.

Kezdetben 30-40 pályázat érkezett hetente, ma már naponta beadnak ennyit - jegyezte meg Tallai Gábor, hozzátéve, folyamatosan bírálják el a beérkezett pályaműveket. Az a cél, hogy minden közösség felfedezze saját ötvenhatos hőseit, kutassa fel, idézze meg azokat vagy azok emlékét is, akik bármilyen módon részt vállaltak a forradalom és a szabadságharc küzdelmeiben - fogalmazott.

Tallai Gábor megjegyezte: 1956-ban több mint kétezer ember fogott fegyvert, ám ennél is többen voltak azok az ismeretlen hősök, akik ellátták, élelmezték, ápolták, bújtatták őket, s ezekről az emberekről máig éppúgy keveset tudunk, mint azokról, akik segítettek új életet kezdeni a mintegy 200 ezer menekültnek; az emlékév célja az is, hogy megtaláljuk őket, megismerjük történeteiket.

A programigazgató a kiírt hat pályázatról elmondta: az Angyal Istvánról elnevezettben az ötmillió forintnál nagyobb forrásigényű tervek megvalósítását támogatják, a Sinkovits Imre nevét viselőben művészeti alkotások, események, a Mansfeld Péterről elnevezettben tudományos és ismeretterjesztő, illetve irodalmi munkák megszületését támogatják; Zsigmond Vilmos nevét viseli az a kiírás, amelyen dokumentumfilmek és forgatókönyvük létrehozásához nyerhető el támogatás.

Hozzátette: külön pályázatot hirdettek a helyi hősök, ellenállók emlékét megidéző "büszkeségpontok" létrehozására, egy másikat pedig arra, hogy a külföldiek körében is népszerű romkocsmák jelenítsék meg valamilyen módon az '56-os tematikát, akár minikiállítással, a pincérek korhű ruhába öltöztetésével, vagy a menü időszakos átszabásával.

(Forrás: MTI)

Hírek