A Magyar Szabadság Éve

A pesti srácok a Terror Háza előtt

Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter és Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatójának, az 1956-os emlékév kormánybiztosának köszöntőbeszédével nyílt meg a Terror Háza Múzeum előtti új szabadtéri időszaki kiállítás.

Balog Zoltán, az 1956-os emlékbizottság elnöke elmondta: „a hatvanadik évforduló lehetőség arra, hogy magunkba nézzünk, és eldöntsük, mi az, amire a 21. században is szükségünk van ’56 örökségéből.” A miniszter szerint az októberi hősök szabadságszeretete bennünk él tovább, nem kétséges, a magyar nép ma is a szabadság népe, Magyarország ma is a szabadság országa.

Az emlékbizottság elnöke leszögezte: erkölcsi kötelességünk bemutatni a diktatúra működését és tetteit, így az áldozatok mellett a tettesekre is emlékeznünk kell. „Nem a bosszú hajt bennünket, hanem annak a tanulságnak a magasra emelése, hogy ha valaki idegen érdekek szolgálatába áll, idegen hatalmakkal szövetkezve szembefordul a nemzetével, az bizony tettes, és annak a tettei elítélendők” – fogalmazott Balog Zoltán.

Schmidt Mária kiemelte: „mi magyarok hatvan évvel ezelőtt már bebizonyítottuk, hogy a szabadságért mindig készek harcolni, mert a nemzeti függetlenség és szabadság pedig olyan érték a számunkra, amiért, ha kell, a legnagyobb túlerővel szemben is felvesszük a harcot.”

„Ez a kiállítás azokról a hősökről szól, akik 1956 őszén megértették az idők szavát, megértették, hogy mit követel a nemzet, és cselekedtek.” – fogalmazott az 1956-os emlékév kormánybiztosa.

Az 1956-os emlékév nyitányát jelentő eseményen jelen volt többek között Wittner Mária, ’56-os szabadságharcos, illetve Boross Péter volt miniszterelnök is.

Hírek