A Magyar Szabadság Éve

Divatbemutatón is emlékeztek 1956 cigány hőseire

Különleges divatbemutató keretében láthatták az érdeklődők a Romani Design tavaszi-nyári kollekcióját a Nemzetközi Roma Napon. Az egyedi ’56-os emlékdarabokkal kiegészített ruhákat és kiegészítőket többek között Tóth Gabi, Keresztes Ildikó és Soma mutatták be.

Az 1956-os forradalomban magyarok és cigányok együtt, vállvetve küzdtek a szabadságért és a függetlenségért. A roma hősök emlékét ápolva, a Romani Design csapata az 1956-os Emlékbizottság támogatásával rendhagyó divatbemutatóján tisztelgett a szabadságharcosok előtt.

Az Arany10 kifutóján a hazai közélet kiemelkedő alakjai mutatták be az SS2016 IKON elnevezésű kollekció ’56-os emlékdarabokkal kiegészített ruháit.

A ruhákat olyan ismertek nevek mutatták be a közönségnek, mint Behumi Dóri, Keresztes Ildikó, Malek Andrea, Németh Juci, Pásztor Anna, Oláh Gergő, Oláh Heléna, Sickratman (Paizs Miklós), Soma Mamagésa, Szalóki Ági vagy éppen Tóth Gabi.

Varga Erika és Varga Helena, a Romani Design tervezői elmondták, számukra fontos, hogy ruháikkal a cigány kultúrát újra a mindennapok szerves részévé tegyék. „A motívumok kialakításánál a klasszikus vonalvezetés mellett a 21. századi ízlésvilág is helyet kapott” – árulta el a tervezőpáros, akik egy különleges kapszulakollekció bemutatásával is készültek.

Romani Design '56 Kapszulakollekció

„Ezek mindegyikén az ’56-os roma hősök valamelyikének arcképe jelenik meg” – fogalmazott Varga Erika.

Április 8-tól két héten át 1956 cigány hőseiről szóló plakátok láthatók a nagykörúti villamosmegállókban, a televíziók pedig kisfilmek formájában mutatták be a romák hatvan évvel ezelőtti kiállását.

Hírek