A Magyar Szabadság Éve

A magyar szabadság éve: friss, lendületes és nagyszabású lesz az 1956-os Emlékév

Az 1956-os Emlékbizottság mai ülésén határozott az Emlékév legfontosabb programjairól. A tagok egyetértettek abban: az Emlékév legfontosabb célja, hogy az egész ország bekapcsolódhasson a megemlékezés-sorozatba.

Az elmúlt hetekben megjelent pályázati kiírások lehetővé teszik, hogy programjaival, kreatív ötleteivel, szakmai munkájával mindenki hozzájárulhasson 1956 emlékének megőrzéséhez, felelevenítéséhez. Az Emlékbizottság önkormányzatok, civil szervezetek, kulturális és tudományos műhelyek valamint magánszemélyek pályamunkáit várja, amelyek a forradalom és szabadságharc emlékeit, hőseit és áldozatait kívánják megidézni. 

Az ’56-os Emlékbizottság határozott a főbb programpontok megvalósításáról, különös tekintettel a lengyel-magyar emlékév programelemeire. A bizottság leszögezte, szeretnék, ha a lehető legtöbb hazai köznevelési és felsőoktatási intézmény részt venne az Emlékév programjaiban. Az Emlékbizottság oktatási segédanyagokkal, útmutatókkal, kulturális programcsomagokkal is hozzájárul a megemlékezésekhez. Az Emlékbizottság tagjai megállapodtak abban, hogy Balog Zoltán elnök vezetésével operatív bizottságot hoznak létre.

Az ülést megelőzően Balog Zoltán nyitotta meg a Terror Háza Múzeum pesti srácokról szóló, „1956 – A szabadságért és a függetlenségért” című kültéri tablókiállítását. Schmidt Mária, az Emlékév kormánybiztosa, a Múzeum főigazgatója köszöntőjében kiemelte: „Ahol a hősöket nem felejtik, mindig lesznek újak”.

Az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójának méltó megemlékezéséről a Kormány 2015-ben hozott határozatot. A határozatban a Kormány Emlékbizottság létrehozásáról rendelkezett, melynek fővédnökéül Kövér Lászlót, az Országgyűlés elnökét, védnökéül Wittner Máriát kérte fel. Az Emlékbizottság társelnökei Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója és Balog Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának minisztere lettek.

(EMMI Sajtó- és Kommunikációs Főosztály)

Hírek