A Magyar Szabadság Éve

Véres zászlós tüntetés a házfalon

Újabb falfestmény tiszteleg az ’56-os forradalom és hősei előtt Budapesten. A Neopaint csapata Csepel és Pesterzsébet után most Újbudán dolgozik, ahol hamarosan az 1956. október 25-én lezajlott véres zászlós tüntetés eseményei elevenednek meg. 

Az eddig kihelyezett látványelemek mellett az 1956-os Emlékév keretében számos új látványos falfestménnyel találkozhatnak majd a járókelők a fővárosban, köztük a Bartók Béla úton hamarosan látható képpel, amelyen a véres zászlós tüntetés hangulatát idézi meg.

1956. október 25-én délelőtt 10 órára békés, fegyvertelen tömeg vonult a Parlament elé. Hamarosan szovjet tankok érkeztek a Kossuth térre, amelyet államvédelmisek vettek körül. Utóbbiak tüzet nyitottak, mire a szovjetek is lőni kezdtek. A Kossuth tér percekig kereszttűz alá került. A szörnyű mészárlásban csaknem százan életüket vesztették, közel ugyanennyien súlyosan megsebesültek. A sortűz áldozatainak vérével áztatott hatalmas zászlóval tüntető tömeg vonult végig Budapesten. A tüntetés egyik mozzanatáról készült fotó elevenedik meg a Neopaint csapatának legújabb alkotásán, a Bartók Béla úton, amelyet hamarosan – már állványok nélkül is – láthatunk. A fotorealisztikus kép gondos előkészítés után került a tízemeletes ház falára, s az alkotók tapasztalatai szerint nagy népszerűségnek örvend majd. 

(Fotó: Neopaint Facebook oldala)

Hírek