A Magyar Szabadság Éve

Színezüst ’56-os emlékérmét adományoztak a Nemzeti Múzeumnak

Az egy kilogramm súlyú emlékérmét a Magyar Éremkibocsátó Kft. az 1956-os forradalom 60. évfordulója alkalmából adta át a Magyar Nemzeti Múzeumnak.

Az impozáns módon kivitelezett ikonikus lyukas nemzeti zászlót és forradalmi jeleneteket ábrázoló díszérmét a fővárosi múzeum Rejt/Jel/Képek'56 – A forradalom titkos művészete című kiállításán helyezték el.

Varga Benedek, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója, az 1956-os Emlékbizottság állandó tagja az átadóeseményen különleges ajándéknak nevezte az érmét, amely a folyamatosan bővülő időszaki tárlat zárása után az intézmény egyébként is jelentős éremtárát fogja tovább gazdagítani.

Az érméről tudni kell, hogy huszonnégy karátos szelektív aranybevonattal díszített, száz milliméter átmérőjű, és mindössze kilencvenkilenc példány készült belőle, amelyek mindegyike egyedi sorszámozást kapott. A Nemzeti Múzeumnak adományozott darab szimbolikusan az 56-os sorszámot kapta. A díszérme motívumvilágát Fritz Mihály nemzetközi hírű éremművész álmodta meg.

A Magyar Éremkibocsátó Kft. vezetője, Zakariás Fruzsina elmondta, az ’56-os témájú új díszérme pontos motívumvilágáról a múzeum júniusban megnyílt kiállítása megtekintését követően döntöttek. A Magyar Nemzeti Múzeum november 13-ig látható Rejt/Jel/Képek'56 – A forradalom titkos művészete című tárlata mintegy háromszáz, a megtorlástól való félelem miatt hosszú ideig féltve őrzött képzőművészeti műalkotást vonultat fel.

Érdekesség, hogy a kiállításon helyet kapott az ’56-ban ledöntött Sztálin-szobor legnagyobb fennmaradt darabja, Amberg József megdöbbentő minőségű ceruzarajzai a józsefvárosi harcokról, valamint az Argentínában alkotó Szalay Lajos 1956-os témájú grafikái is. A tárlat egyik büszkesége Marc Chagall egyetlen ismert 1956-os tematikájú grafikája, az Anya gyermekkel címet viselő alkotás, amely a nizzai Nemzeti Marc Chagall Múzeumtól érkezett Budapestre.
 

Hírek