A Magyar Szabadság Éve

Szijjártó Péter Washingtonban tartott előadást az ’56-os forradalomról

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az ’56-os forradalom és szabadságharc tiszteletére rendezett washingtoni megemlékezés-sorozat nyitórendezvényén szólalt fel az amerikai főváros Nemzeti Sajtóklubjában.  

Az újságírók és közéleti személyiségek körében tartott eseményen Szijjártó Péter hangsúlyozta: egy olyan nemzet nevében szól, amely büszke a kultúrájára, a több mint ezeréves történelmére és a kereszténységére.

A külgazdasági és külügyminiszter elmondta: „Magyarország a szabadság és a szabadságharcosok hazája”, 1956 pedig fontos mérföldkő a magyar történelemben, hiszen általa kiderült, a diktatúra nem tud gyökeret ereszteni Magyarországon, a magyarok szembeszállnak bárkivel, ha a szabadságukról van szó.

Szijjártó Péter arról is beszélt, hogy 1956-ban segítséget ígértek a külső hatalmak, de ez a segítség nem érkezett meg. A szabadságharcot leverték, a megtorlás brutális volt, de a hősök példája egészen 1990-ig mindig bátorított bennünket” – mondta, majd kijelentette: ’56 egyik legfőbb tanulsága a magyarok számára az volt, hogy „mindig magunknak kell megküzdenünk a szuverenitásunkért és a szabadságunkért.” A külgazdasági és külügyminiszter elmondta: „saját jövőjükről csakis a magyarok dönthetnek. Mi olyannak szeretjük a hazánkat, amilyen, mint ahogyan az amerikaiak is úgy szeretik a hazájukat, amilyen. S mi soha nem engedjük meg senkinek sem, hogy ezt a hazát megváltoztassa.”

Szijjártó Péter beszédében köszönetet mondott az Egyesült Államoknak, a „szabad és derék emberek országának”, hogy 1956-ban számos menekülni kényszerülő magyart befogadott, és megadta számukra a lehetőséget az újrakezdésre. Végezetül hozzátette: nemcsak Magyarország, hanem az Egyesült Államok is büszke lehet az ’56-os magyarokra, akik az új hazának is hűséges és tevékeny polgárai lettek.

(Fotó: Külgazdasági és Külügyminisztérium)

Hírek