A Magyar Szabadság Éve

Szabadtéri installációkkal emlékeznek 1956-ra Szentendrén

Szentendrei művészek nyolc szabadtéri installációjával emlékeznek az 1956-os forradalom és szabadságharcra a Duna parti városban, október 23. és november 4. között. A kortárs alkotók a korabeli helyszíneken idézik meg a történelmi eseményeket és reflektálnak alkotásaikkal a hatvan évvel ezelőtt történt eseményekre - ismertette Solymosi Heléna, a Szentendrei Kulturális Központ igazgatója.

Margit Szabolcs Megtisztulás című fényfestéses munkájának a városháza erkélye és az előtte lévő terület a helyszíne, október 24-én ugyanis a díszteremben választották meg a Hazafias Népfrontbizottságot, és akkor dobálták ki a járdára az irodák Sztálin- és Rákosi-szobrait. A szobortöredékekkel most a járdára vetített formában találkozhat a közönség.

Az épület előtti téren Csató Máté felnagyított Pecsétje látható, amely a Konyec, azaz Vége feliratot viseli. A pecsétről több lenyomat is készül, melyeket más – szintén 56-os – szentendrei helyszíneken függesztenek ki.

A Fő téren Tóth Eszter Vörös csillag című térinstallációja, valamint Nagy Barbara Irtás című videóinstallációja látható a Fő téri könyvesbolt kirakatában. Ezen a helyszínen olvasták fel a pesti egyetemisták 16 pontos követelésüket, a könyvesboltból pedig Marx, Engels, Lenin, Sztálin és Rákosi könyveit hordta ki és gyújtotta meg egy kisebb csoport.

A Dunaparti Művelődési Ház udvarán ef Zámbó István Nyárson égetett könyvek című installációja a járási könyvtárból kihordott marxista könyvek elégetését idézi meg.

A Ferenczy Múzeum épületében működött egykor a rendőrség, október 24-én ott zajlott egy tüntetés, 28-án éjjel pedig fegyveres polgárok megtámadták a rendőrség épületét, de oda szállították be és verték meg brutálisan a forradalomban szerepet vállaló személyeket is 1957 februárjában. Vincze Ottó Halld meg a hangom! című public art reflexiójában az 50-es években rögzített felvételek

A város ’56-os művészeti projektjének utolsó helyszíne a posta előtti tér, amihez nem kapcsolódik történelmi esemény, de a 11-es főútról is látható terület "kínálta magát", hogy az 56 darab 180 centiméter magas, földbe szúrt zászlóval megidézze a forradalmi tömeget; az Együtt a szabadságért című alkotás a Forgács Társaság munkája.

A public art művek október 23-tól november 4-ig láthatók, hallhatók a város különböző nyilvános pontjain, a hang- és fényeffektusokkal kísért köztéri installációkat vezetett sétákon mutatják be a közönségnek művészettörténészek, helytörténészek.

A program az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójára létrehozott emlékbizottság támogatásával valósul meg.

(Fotó: indafoto.hu/szonyi)

Hírek