A Magyar Szabadság Éve

Pálfi György: „Csodát fog látni a néző!”

Az Egy akaraton 1956-2016 című kiállítás rövidfilmjeinek rendezője szerint a csúcstechnológiával megvalósuló időszaki tárlat életre szóló élménnyel ajándékozza meg az érdeklődőket. 

Pálfi György elmondta, szemtanúk visszaemlékezései alapján forgatták le az 1956-os Emlékbizottság felkérésére létrehozott, a Terror Háza Múzeum kiállításán megtekinthető 2-4 perces rövidfilmeket. Hozzátette, a fikciós, de valós alapokra épülő történetek olyan kérdésekre kívánnak választ adni, hogy mit jelent hősnek lenni, mi a hősiesség, valamint hogyan lehet hősként viselkedni egy adott szituációban. „A 360 fokban elforgatható filmes technológia használata nagy kihívás volt számunkra, hiszen ki kellett kitalálnunk, hogyan lehet ezáltal hatásosan történeteket elmesélni, hogyan lehet a néző figyelmét a virtuális valóság segítségével arra irányítani, amire mi szeretnénk” – fejtette ki a rendező.

Pálfi György a kiállítás különlegességét érzékeltetve hangsúlyozta, a VR-szemüvegen keresztül a néző olyan élményt kap, mintha maga is részese lenne a forradalmi eseményeknek. „Mindenféle túlzás nélkül állíthatom: csodát fog látni, aki ezeket a filmeket megnézi. Olyan, mintha újra ott lennénk a harcok középpontjában vagy éppen a kihallgatáson.”

A Terror Háza Múzeum Egy akaraton 1956-2016 című időszaki kiállítása június 28-a óta tekinthető meg. 

(Fotó: Szécsi István/Dívány)

Hírek