A Magyar Szabadság Éve

Országos turnéra indul a forradalmi táncjáték

A Margitszigeti Szabadtéri Színpadon júniusban nagy sikerrel bemutatott, ’56 – Egy nép kiáltott című táncjáték az 1956-os Emlékbizottság támogatásával országos turnéra indul. 

A forradalom 60. évfordulójára készített ünnepi műsor országos körútjának nyitóállomása augusztus 19-én lesz Szekszárdon, októbertől pedig Szolnokon, Győrben, Budapesten, Kecskeméten és Kazincbarcikán is látható lesz az előadás.

Az izgalmas látványelemekben bővelkedő produkció a 20. század meghatározó évtizedeinek történelmi és kulturális fordulópontjait, harcos, optimista és drámai pillanatait idézi meg a zene és a tánc nyelvén. A darab során betekintést nyerünk a magyar nép életére törő kommunista diktatúra rideg valóságába, majd a terror ellen felkelők hősies kiállásáról is képet kapunk. Ezután a szabadságharcot követő kádári diktatúrát és annak végnapjait, majd a rendszerváltoztatás optimista várakozással és változással teli, mába ívelő eseményeit láthatjuk.

A darab koreográfiájában megjelenik a magyar néptánc, a kortárs színpadi tánc, sőt az olyan különböző korszakokra jellemző műfajok is, mint a tangó vagy éppen rock and roll. A zene az adott korok dallamvilágából táplálkozik. A produkciót a színpadi képeket erősítő háttérvetítés teszi teljessé.

Az előadásban közreműködik a Duna Művészegyüttes, a Magyar Állami Népi Együttes, a Magyar Táncművészeti Főiskola, a szekszárdi Bartina Néptánc Egyesület, a Bihari János Táncegyüttes, a Pilisi Kolibri Táncegyesület, valamint a Katasztrófavédelem Központi Zenekara is.

Hírek