A Magyar Szabadság Éve

Megnyílt az Írók a forradalomban című szabadtéri kiállítás

A Magyar Írószövetség székházának kerítésén látható tárlattal az 1956-os eseményekben szerepet vállaló írókra, költőkre fotóikkal, rövid életrajzaikkal és egy-egy tőlük származó idézettel emlékeznek a szervezők.  

Az 1956-os Emlékbizottság támogatásával megvalósuló köztéri kiállítás megnyitóján Lezsák Sándor költő, az Országgyűlés alelnöke úgy fogalmazott, a magyar írók 1956-ban történelmi küldetést teljesítettek. Hozzátette, ezek az alkotók azt a szellemi örökséget folytatták, amely szerint nehéz, küzdelmes időkben az írástudók szent kötelessége életükkel, gondolataikkal, cselekedeteikkel példát mutatni mindazoknak, akiket szolgálnak.

A kormánypárti politikus hangsúlyozta, az '56-os forradalom és szabadságharc történetét nem lehet hitelesen és mértéktartóan bemutatni, elemezni a Magyar Írók Szövetségének korabeli tevékenysége nélkül. Kiemelte: a hetvenes években társaival egyfajta „történelmi puzzle” részeként rakosgatták össze csöndes beszélgetésekből, szamizdat kiadványokból, relikviákból vagy kézről kézre adott írásokból az 1956-ban történteket.

Lezsák Sándor kitért rá, már akkor felismerték, hogy az írószövetség Bajza utcai székháza történelmi emlékhely, ezért is kezdeményezi többedmagával, hogy hivatalosan is erre a rangra emelje az épületet az Országgyűlés.

Szentmártoni János, az írószövetség elnöke a megnyitón elmondta, jövő tavaszig tart a szervezet emlékprogram-sorozata. Utalt arra is, a magyar írók aktív szerepet vállaltak a forradalom előkészítésében, tömörülésük központja pedig a résztvevők egyik szellemi műhelye, találkozóhelye volt.

Hírek