A Magyar Szabadság Éve

„Maradni vagy továbbmenni?”

A Termál-út Kis-Balaton Kerékpáros Egyesület 2016. szeptember 3-án és 4-én az osztrák–szlovén határszakaszon szervez az 1956-os forradalom eseményeire emlékező kerékpártúrát.

A kétnapos eseménysorozat keretében a szervezők a nyugat-magyarországi határszakasz 1956 októberében, illetve az azt követő hónapok során betöltött különleges szerepét kívánják felidézni. A terület különösen fontos szereppel bírt ebben az időszakban: az ország minden szegletéből meginduló menekülthullám az itteni településeken át igyekezett Ausztriába és Jugoszláviába eljutni.

A hozzávetőlegesen kétszer 56 km-esre tervezett etapok során a fontosabb átlépési helyszínek mellett a Vasfüggönyre emlékeztető pontokat is érintik majd a résztvevők. Az egyes állomásokon a túra előtt történeti feltáró munkát végző szakemberek rövid előadások formájában felidézik az adott település 1956-tal kapcsolatos emlékeit, érdekes történeteit.

Az első etap a Szombathely–Őriszentpéter, míg a második az Őriszentpéter–Lendva távon zajlik. Azok számára, akiknek gondot okoz a saját biciklivel való részvétel, a szervezők a túra idejére jó minőségű kerékpárt biztosítanak.

A túrán való részvétel ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött. További információk a regisztrációval és az eseménnyel kapcsolatban elérhetőek a Facebookon

A rendezvény az 1956-os Emlékbizottság támogatásával valósul meg.

Hírek