A Magyar Szabadság Éve

Magyar kereszténydemokraták 1956-ban

Márianosztrán mutatták be A magyar kereszténydemokraták és 1956 című tanulmánykötetet, amely a kereszténydemokrata politikusok szerepvállalását mutatja be a hatvan évvel ezelőtti eseményekben.

Miklós Péter történész, a hódmezővásárhelyi Emlékpont vezetője előadásában rámutatott, 1956-ban páratlanul széles társadalmi összefogás alakult ki a kommunista, sztálinista Rákosi-diktatúra ellen, amelynek tevékeny résztvevői voltak a kereszténydemokrata politikusok is. Emlékeztetett, 1949 eleje és 1956 októbere között a kereszténydemokrata párt Magyarországon nem működhetett legitim módon.

A történész kitért arra, hogy a négy tanulmányt és számos korabeli dokumentumot magában foglaló kötet foglalkozik az emigrációval is, hiszen az ’40-es, ’50-es években külföldre távozni kényszerült kereszténydemokraták – élükön Barankovics Istvánnal – nemzetközi fórumokon, az ENSZ illetékes bizottságaiban, a kereszténydemokrata európai- és világszervezetekben egyaránt képviselték a magyar kereszténydemokrácia és a magyar szabadságmozgalom ügyét.

A könyvet megjelentető Barankovics István Alapítvány elnöke, Mészáros József kiemelte: a kötetben is felbukkanó európai, keresztény és demokrata értékek segítenek bennünket abban, hogy súlyos helyzetekben a megfelelő módon viselkedhessünk, míg a bemutató helyszínéről, Márianosztráról szólva hangsúlyozta: a börtön falai között nem egy kereszténydemokrata politikus raboskodott azért, mert hű maradt az eszméihez.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára köszöntőjében emlékeztetett, az ötvenhatos forradalom hírére az ország és a világ számos pontján lévő kereszténydemokraták egy szempillantás alatt újjáalakították a pártot. A KDNP országos alelnöke hozzátette: a kereszténydemokraták október 30-án jelentették Nagy Imre miniszterelnöknek a párt újjáalakulását, s bár csak néhány nap telt el november 4-ig, a szovjetek bevonulásáig, mégis egy kötetnyi dokumentum rögzíti az időszak történéseit.

Mind a második világháborút követően, mind a forradalom kitörése után csak pár nap kellett, hogy a kereszténydemokrata párt létrejöjjön, amely igazolja, hogy erre Magyarországon természetes igény volt. S ha már csak egy résnyire is kinyílt a szabadság ajtaja, létrejött a kereszténydemokrata mozgalom. A huszadik században két alkalommal csak rövid időre maradhatott életben a kezdeményezés a kommunista elnyomás ellenében – idézte fel a politikus.

Rétvári Bence szerint a Demokrata Néppárt nagyobb karriert futhatott volna be, ha a nagyhatalmak nem engedik, hogy szovjet megszállás alá kerüljön Magyarország, vagy 1956-ban érdemi nyomást gyakorolnak a Szovjetunióra, legalább akkorát, mint amelyet napjainkban gyakorolnak Magyarországra. Az államtitkár kiemelte: hazánk soha nem várhatott külföldről szabadságot, azt mindig magunknak kellett kivívnunk.

A kötet megjelenését az 1956-os Emlékbizottság támogatta.  

Forrás: promenad.hu
Fotó: Emlékpont

Hírek