A Magyar Szabadság Éve

Magyar forradalom az osztrák gimnáziumokban

Az osztrák középiskolások egy, a bécsi nagykövetség által összeállított oktatási CD ROM segítségével ismerkedhetnek meg az 1956-os forradalom és szabadságharc történetével.

Szilágyi Gergő, a bécsi nagykövetség sajtódiplomatája szerint az osztrák fiatalok számára a béke, a demokrácia, a határok nélküli szabad mozgás alapélmény. Hogy ez így is maradjon, fontos, hogy ne evidenciaként tekintsenek ezekre a vívmányokra, szükséges, hogy tudatosuljon bennük: ezek az életkörülmények messze nem adattak meg mindenkinek, s ha kellett akár velük egykorúak is fegyvert fogtak a szabad élet reményében.

Szilágyi Gergő a gondola.hu portálnak kifejtette, az osztrákok számára meghatározó momentum, identitásuk egyik fontos eleme, amikor 1955-ben visszanyerték függetlenségüket, szintén nagyon lényeges azonban az ’56-os magyar forradalomhoz való kapcsolódásuk: a menekültek befogadása, amelyet a fiatal osztrák állam „tűzkeresztségének” is tekintenek. Hozzátette, minderre az osztrákok joggal büszkék, és így a 60. évfordulóra való visszatekintésükben is kiemelt helyet kapott, a magyar szabadságharcosok hősies küzdelmének bemutatása mellett.

A diplomata személyes tapasztalatai alapján úgy fogalmazott, „az osztrák emberek többségükben szimpátiával, a „legkedveltebb szomszédként” tekintenek ránk, magyarokra, s fontos, pozitív élményként él bennük a közös történelem is.” Kitért rá, a nagykövetség és annak kulturális intézete, a helyi magyar szervezetekkel együttműködve az ’56-os Emlékév alkalmából olyan kezdeményezéseket, programokat valósított meg, amelyekkel méltó emléket állítottak ’56 hőseinek.

Szilágyi Gergő elmondta, eseménysorozatuk egyik kiemelt célja az volt, hogy megszólítsák az osztrák fiatalokat, bemutassák nekik a hatvan évvel ezelőtti eseményeket. Felhívta a figyelmet, hogy miközben a megemlékezések, hangversenyek és kiállítások minden korosztálynak szóltak, kifejezetten azok számára is össze akartak állítani egy anyagot, akiknek személyesen már nincs kötődésük ’56-hoz, ezért született meg az Ungarnaufstand 1956 című oktatási CD ROM, amelynek elkészítéséhez az 1956-os Emlékbizottság is támogatást nyújtott.

A bécsi nagykövetség munkatársa kifejtette: arra törekedtek, hogy az eseményeket ismertető tényanyag mellett változatos formában, a leíró részeken túl számos fotóval, korabeli filmfelvételekkel, a forradalomhoz kapcsolódó irodalmi művekkel emocionálisan is közelebb hozzák az eseményeket a diákokhoz. Hozzátette, a kiadvány természetesen tartalmaz adatokat, statisztikákat – például az Ausztriába érkező menekültek számának alakulásáról –, de olyan forrásokat is, amelyek „akár egy-egy villanással, mondattal is nagyon intenzíven tudják megjeleníteni az akkori közeget egy olyan fiatal számára, aki már egy teljesen más világban él.” Ilyen Illyés Gyula Egy mondat a zsarnokságról című verse, Otto Pammer, osztrák riporter ’56 októberében Budapesten forgatott híradó-tudósításai, illetve egy 13 ikonikus képből álló fotósorozat, amely szinte végigvezeti az érdeklődőket a szabadságharc 13 napján.

A diplomata aláhúzta, mivel az osztrák középiskolai tananyag a „vasfüggönyön túli világnak”, a kommunista diktatúrák bemutatásának csak kis teret szentel, fontosnak érezték, hogy külön fejezetben mutassák be az egyes alapfogalmakat, annak érdekében, hogy a diákok megértsék az előtörténetet, „átérezzék” azt az elviselhetetlen közeget, amely kiváltotta a felkelést. Hozzáfűzte, a kontinens megosztottságát az a párhuzamos eseménytörténet érzékelteti a legjobban, amely egymás mellett ábrázolja a Magyarországon és Ausztriában 1945 és 1956 között lezajlott meghatározó eseményeket.

Forrás és fotó: gondola.hu

Hírek