A Magyar Szabadság Éve

Leslie Mandoki: 1956 a hétköznapi hősök forradalma volt

A magyar származású zenész és producer A szabadság szárnyai címmel a pesti srácok történetéből készít német nyelvű dokumentumfilmet.

A filmet várhatóan október 23-án mutatja be a német SAT1 csatorna, melynek kapcsán a rendező, Leslie Mandoki a következőket mondta:

„Filmünk a pesti srácok hősies kiállásáról szól majd. Amit ők tettek, az olyan büszkeségre adhat okot a magyar népnek, amely az elmúlt száz évben példanélküli. Azt szeretném, hogy a német fiatalok – akik már nem emlékezhetnek az NDK-ra – ezáltal is jobban megértsék, mit jelentett a kommunizmus súlya alatt, elnyomásban élni, és ez ellen cselekedni.” A világhírű magyar zenész elárulta, a filmmel ezúttal elsősorban a kevésbé ismert, már-már elfeledett hősöknek kívánnak emléket állítani. „Nem felejthetjük el azokat a hétköznapi diákokat, munkásokat, akik ennek a forradalomnak az erejét adták.” – hangsúlyozta.

Mandoki arról is beszélt, személyes, családi indíttatásai is inspirálták arra, hogy az ’56-os történésekről forgasson filmet. „A hazám mellett a három gyermekemnek is tartozom ezzel. Mindkét nagypapájuk aktív részese volt az eseményeknek. Apósom ellenállt a kommunistáknak, amiért hat évre börtönbe zárták. Édesapám pedig – aki szintén zenész volt – egy talált körtáras orosz géppisztollyal, és Molotov koktélokkal harcolt a szovjet csapatok ellen a forradalom idején. Gyerekkoromból emlékszem, sokáig megvolt a lakásunkban néhány használaton kívüli cipő, amelyeknek nem volt fűzője. Azokból készültek a Molotov-koktélok gyutacsai ’56-ban.”

Leslie Mandoki azt is elárulta, ősszel debütáló filmjében történész-szakértőként megszólal majd Múzeumunk főigazgatója, Schmidt Mária, a német Guido Knopp, továbbá Mihail Gorbacsov, a Szovjetunió kommunista pártjának utolsó főtitkára is szerepet kap.

Leslie Mandoki elmondta, sikeresnek látja az ’56-os Emlékév erőfeszítéseit. „Ritkán járok Magyarországon, így tiszteletlenség lenne véleményt nyilvánítanom a tekintetben, hogy a magyar emberek mit gondolnak a forradalomról. Azt viszont látom, hogy az Emlékév programjai, főbb üzenetei nem azt célozzák, hogy kényszeresen megfeleljünk a külföldi politikusok és a nagyvilág felé, hanem hogy a magyar átlagemberek valóban magukévá tegyék a forradalom eszmeiségét.”  

A magyar származású zenész arra is kitért, hogy különösen fontos a fiatal generációk tagjainak megszólítása. „Erre példaként említhetem a Terror Háza Múzeum látványos VR-kiállítását.Ez egy nagyszerű eszköz, melynek segítségével a Facebook-generáció számára is fogyaszthatóvá tehető a történelmi realitás.” 

(Fotó: TZ.de)

Hírek