A Magyar Szabadság Éve

„Köszönettel tartozunk '56 hőseinek”

A józsefvárosi Pesti Srácok Emlékpark hivatalos megnyitóján Schmidt Mária, az '56-os Emlékév kormánybiztosa és Kocsis Máté, a VIII. kerület polgármestere is köszöntőt mondott. A kormánybiztos asszony kiemelte: ’56 hősei hétköznapi emberek voltak, akiknek kötelességünk köszönetet mondani.

Hivatalosan is megnyílt a Horváth Mihály téren az 1956-os forradalom és szabadságharc hőseinek emléket állító Pesti Srácok Emlékpark.

Schmidt Mária köszöntőbeszédében elmondta: „Büszkének kell lennünk az októberi hősökre, a '48-as márciusi ifjak  örököseire.1956-ban olyan emberek ragadtak fegyvert, akik soha nem erre készültek. De a hazaszeretetük szólította őket, ők pedig mentek, hogy megtegyék, amit megkövetelt tőlük a történelem: harcoltak Magyarország szabadságáért."Az idei Emlékév a magyar szabadság éve, amely a büszkeségről és az együttműködésről szól – tette hozzá.

Kocsis Máté hangsúlyozta: fontos, hogy az a városrész adhat otthont a Pesti Srácok Emlékparknak, ahol 1956-ban az első lövések eldördültek, és ahol olyan szimbolikus helyszínek találhatók, mint a Magyar Rádió épülete, a Corvin köz vagy az egykori Köztársaság tér.

Rácz József Sándor kijelentette, a Politikai Foglyok Országos Szövetsége 1956-os tagozatának elnökeként ma is fontos feladatának tekinti az ’56-os eszme éltetését, mert – mint mondta – négy olyan társa fekszik a 301-es parcellában, akiket a forradalom idején öltek meg, pusztán azért, mert szabadságot és függetlenséget akartak.

A megnyitón jelenlévő Stefka István, a pestisracok.hu lapigazgatója elárulta, éppen az Emlékparknak helyet adó Horváth Mihály tér környékén nőtt fel, ahol gyerekként látta, ahogy mosóteknőkben cipelik el a halottaikat az apák és nagyapák.

A megnyitó után Schmidt Mária, az ’56-os Emlékév kormánybiztosa részletesen is beszélt az újonnan átadott Emlékparkról.

 

Hírek