A Magyar Szabadság Éve

Köszönetnyilvánítás Magyarország vendégeinek

Magyarország kormányának döntése alapján Schmidt Mária, az 1956-os Emlékév kormánybiztosa az október 23-ai nemzeti ünnepi rendezvényekre azon külföldi állampolgárokat hívta meg, akik segítséget nyújtottak 1956-ban külföldre menekülni kényszerült honfitársainknak.  

A 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulója lehetőséget adott rá, hogy hazai és nemzetközi szinten is méltó módon, közösségi számvetéssel emlékezzünk meg a szabadságharc hőseiről, meghurcoltjairól, fejet hajtsunk önzetlen támogatói előtt, továbbá köszönetet nyilvánítsunk mindazoknak, akik mintegy 200.000 emigrációba kényszerített honfitársunkat befogadták.

A meghívás keretében 2016. október 22-24. között 138-an látogattak Budapestre. Magyarország vendégei több kontinensről (Észak- és Dél- Amerika, Ázsia, Ausztrália és Új-Zéland, Európa), összesen 26 országból érkeztek. A segítők változatos programokon vettek részt, amelyeket az 1956-os Emlékbizottság szervezett számukra.

Schmidt Mária kormánybiztos október 22-én a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem aulájában köszöntötte Magyarország vendégeit, akik az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójára rendezett ünnepség díszvendégeiként, a jelenlévőkkel közösen emlékezhettek vissza az egykori eseményekre.

Az ünnepséget követő, Várkert Bazárban rendezett díszvacsorán Schmidt Mária kormánybiztos köszönetét fejezte ki mindazoknak, akik az 1956-os forradalom és szabadságharc idején segítették a külföldre menekült magyarokat. Prőhle Gergely volt berlini nagykövet pohárköszöntőjében arról beszélt, Magyarország rengeteget veszített azzal, hogy ilyen sok magyar kényszerült emigrálni, ugyanakkor az a tudás és tapasztalat, amit külföldön szereztek, olyan bátorítást jelentett nekünk, magyaroknak, ami aztán az 1989-es rendszerváltoztatáshoz, a szabadsághoz vezetett. A vacsorán a lengyel, az olasz, illetve a svájci meghívottak képviselői mondtak köszönetet.

Október 23-án délelőtt Magyarország vendégei dunai hajózáson tekintették meg a főváros nevezetességeit, koradélután pedig az Országházban tettek látogatást. Délután három órakor valamennyien részt vettek a Kossuth téren rendezett díszünnepségen, ahol kiemelt helyen, a nagyszínpadon foglaltak helyet. Az ünnepi műsor Csics Gyula „1956-os Forradalom-Naplója” című könyvének részleteit dolgozta fel. Az 1956-os forradalom és szabadságharc kitörésének 60. évfordulóján tartott díszünnepségen Orbán Viktor miniszterelnök és Andzej Duda, Lengyelország elnöke mondott beszédet.

Magyarország vendégeinek programja este hét órakor a Magyar Állami Operaházban folytatódott, ahol az 1956-os forradalom 60. évfordulójának tiszteletére rendezett díszelőadást tekintették meg. Az előadás előtt Balog Zoltán, az 1956-os Emlékbizottság elnöke mondott beszédet. Ludwig van Beethoven: Egmont-nyitánya után Max Richter-David Dawson: A napfény természete táncbemutatója következett, majd Kodály Zoltán Budavári Te Deumával zárult a műsor. Az előadást követően fogadással várták a vendégeket.

Október 24-én a délelőtti órákban Magyarország vendégei megtekintették a Terror Háza Múzeum állandó kiállítását. Az idegenvezetés után a múzeum munkatársai kis ajándékcsomagokkal kedveskedtek vendégeink részére, akik ezt követően utaztak haza.

Hírek