A Magyar Szabadság Éve

Fotókiállítás nyílt ’56 évfordulója alkalmából az Európai Parlamentben

Az Európai Néppárt szervezésében nyílt fotókiállítás az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc hatvanadik évfordulója alkalmából az uniós parlament brüsszeli székházának Yehudi Menuhin-termében. A tárlatot Kövér László, az Országgyűlés elnöke nyitotta volna meg, aki végül betegség miatt nem tudott részt venni az eseményen, beszédét Szájer József, az EP néppárti frakciójának alelnöke olvasta fel.

Kövér László szerint az 1956-os forradalom „hitet, erőt és példát nyújt ma is a nagyvilág minden szabadságszerető közösségének, így az Európai Unió közösségének is, amely – több jel utal erre – a 21. században kénytelen lesz farkasszemet nézni a maga Góliátjával”.

Akkor több százezer ember menekült el Magyarországról. Az 1956-os magyar forradalom legyőzetve is győztesnek mutatkozott. Bár ’56-ban a szovjet túlerő és a nemzetközi politika közönye miatt elveszett, de a magyarok visszanyerték a felelősségvállalás, méltóság és szabadság erejét. Mindez az erő segítette Magyarországot a mögöttünk hagyott 26 évben – áll Kövér László üzenetében.

Magyarország nem önként lett a szovjet övezet része, és a magyarok tíz évvel a diktatúra kiépülése után azt mondták: elég volt. Kövér László úgy fogalmazott: az európai közösségnek is példát mutatott az 1956-os szabadságharc. Úgy gondolja, hogy a mai világban az európai kontinens két nagyhatalom ütközőzónájába kerülhet, valamint az identitásválság jeleit mutatja. Mindez pedig elbizonytalanítja az európai polgárokat. Kövér szerint az Európai Néppárt mindig hű maradt a magyar szabadságharc ügyéhez. Ma a legfőbb kérdés az, hogy meg tudja-e védeni az unió az önrendelkezését, a biztonságát, az önazonosságát. Az EU, mint a szabadságot tisztelő közösség, az előtte álló kihívások érdekében nem tehet mást, mint erősíti az erejét adó nemzeti identitásokat.

Bízunk benne, hogy az idei ünnep ennél békésebb lesz. A 60 évvel ezelőtti hősökre tisztelettel és hálával emlékezünk a világraszóló példa miatt – mondta Szájer József, aki szerint a magyar hősök nem riadtak meg a szovjet hadsereg túlerejétől, és bátran vállalták a küzdelmet.

A  fotókiállítás megnyitóján felszólalt Joseph Daul, az Európai Néppárt elnöke is, aki hangsúlyozta, hogy fontos emlékezni az 1956-os magyar események ideáira, amelyekért a szabadságharcosok életüket adták. Mint mondta, ennek a forradalomnak az öröksége él mindenkiben, aki a zászlójára tűzte a szabadságot.

Fotó: http://szajer.fidesz-eu.hu/

Hírek