A Magyar Szabadság Éve

Forradalom tíz szemszögből

Az 1956-os Emlékbizottság támogatásával látott napvilágot a Tíz forradalom egy keddi napon című kiadvány, amelyben tíz kortárs magyar írónő mesél egy-egy valós vagy fiktív karakteren keresztül 1956. október 23-ról.

„1956. október 23. egy keddi napra esett. A forradalmak is átlagos hétköznapokon történnek, csak később válnak piros betűs nemzeti ünneppé. Mi történik, amitől mindenki élete megváltozik? Hogyan lesz egy sor civil hőse vagy áldozata a nagy eseménynek? Ha a forradalomról beszélünk, képesek vagyunk a résztvevőkről mint átlagemberekről beszélni? Arra kértünk 10 kortárs írónőt, hogy meséljék el egy-egy valós vagy fiktív karakter lehetséges napját, hogy lecsupaszítva lássuk azt az átlagos keddet, amely később az újkori magyar történelem és nemzettudat alapjává vált.” – olvasható a kiadvány bevezetőjében.  

A füzet szerkesztői azt szerették volna megmutatni, hányféle nézőpontja és értelmezése lehetséges egy adott történelmi eseménynek. „Hisszük, hogy annyi forradalom volt, ahány szemtanúja és elbeszélője van az eseménynek, és bízunk abban, hogy a történelmi eseményről lehámozhatjuk a történelmet, a hősi narratívát, hogy képesek legyünk megmutatni: hozzánk hasonló átlagemberek voltak szereplői és áldozatai az eseménynek.” – fogalmaznak.

A szépirodalmi kiadvány, amely a decemberi Könyves Magazin mellékleteként jelent meg olyan kortárs magyar írónők elbeszéléseit tartalmazza, mint Baráth Katalin, Hidas Judit, Kemény Zsófi, Kiss Noémi, Láng Orsolya, Molnár T. Eszter, Nagy Gabriella, Papp-Zakor Ilka, Tóth Krisztina és Ugron Zsolna.

Hírek