A Magyar Szabadság Éve

Exkluzív interjút adott az ’56-os Emlékév dalának szerzője!

A február óta már magyar állampolgársággal is rendelkező Desmond Child korábban olyan hírességeknek írt slágereket, mint Bon Jovi, Alice Cooper, Cher, Robbie Williams, a Scorpions vagy éppen a Kiss.

A 62 éves amerikai világsztár jegyzi az 1956-os Emlékév hivatalos dalát – aminek apropóján most ismét Budapestre utazott. Programjából a Terror Háza Múzeum sem maradhatott ki.

„Édesapám először 1973-ben hozott el Magyarországra. Emlékszem, az emberek beszéd közben körbenéztek és figyelmeztették egymást, hogy ne kérdezzenek olyat, amit nem szabad, mert még a saját nappalijukban sem biztonságos. Félelemben élni, és szembe helyezni az egyik embert a másikkal, ez a legrosszabb dolog, amit tenni lehet.” – idézte fel emlékeit a Kádár-rendszerről Desmond Child.

A művész egyúttal megtekintette a Terror Háza Múzeum Egy akaraton 1956–2016 című VR-kiállítását is. A tárlaton látható, rendkívül élethű, virtuális valóság technológiával megalkotott kisfilmek mély benyomást tettek rá. „Fantasztikus volt. Hihetetlenül látványos, lenyűgözött, hogy ebben a múzeumban a technológia sokkal fejlettebb, mint bárhol, ahol korábban jártam. Meg kell mondanom, azért örültem, amikor levettem a szemüveget. Úgy értem, örültem, hogy nem itt kellett átélnem akkor mindezt, a forradalom véres valóságát. Hálásnak kell lennünk Istennek azért, hogy minden egyes nap jobb és jobb, úgy értem, a világ általában, és minden történés ellenére a fejlődés dominál és a szabadság mértéke a világban nő, és nem pedig csökken.” – nyilatkozta Desmond Child.

 

Hírek