A Magyar Szabadság Éve

Emlékműavatás Katowicében az ’56-os forradalmat segítő lengyelek tiszteletére

Az 1956-os Emlékbizottság támogatásával megvalósult, Jacek Kwieciński szobrászművész tervezte emlékmű két egymással összekapcsolódó, lengyel és magyar nyelvű táblából áll, amelynek tetejét emberi alakok díszítik.

 „Katowice társadalmának áldozatkészsége tovább élt a forradalom elfojtása után, a megtorlások idején is” – áll a magyar nyelvű táblán, amely arra is emlékeztet, hogy „az anyagi támogatás és a magyar sebesültek számára tömegesen adott vér a nemzeteinket évszázadok óta összekötő magyar–lengyel barátság kifejezése volt”.

Az avatáson beszédet mondott Katowice főpolgármestere, Marcin Krupa, hangsúlyozva: a lengyeleket és a magyarokat „rendkívüli barátság, történelem, testvériség” köti össze, valamint „mindenekelőtt szolidaritás, különösen az országaink történetében előforduló nehéz időkben”.

Kovács Orsolya Zsuzsanna varsói magyar nagykövet elmondta: a lengyelországi levéltárakban csupán három olyan filmrészlet található, amelyek az 1956-os magyar forradalomnak segítséget nyújtó lengyeleket örökítették meg. Az egyiken éppen a katowicei lakosok látszanak, akik „hosszú sorokban állnak, hogy vért adjanak magyar testvéreiknek”.

A magyar nagykövet felszólalásában azt is megköszönte, hogy a lengyelek a Katowice melletti Murckiban gondozzák annak a 29 magyar katonának a nemrég felújított síremlékét, akiket a második világháború végén végeztek ki szovjet katonák a környéken.

Forrás: MTI

Hírek