A Magyar Szabadság Éve

Emberi sorsok, 1956

Az 1956-os forradalom és szabadságharc egri hőseiről jelent meg hiánypótló kötet Egerben az 1956-os Emlékbizottság támogatásával. Szecskó Károly helytörténész Emberi sorsok, 1956 című kötete hatvan életrajzot mutat be, több évtizedes kutatás és számos interjú eredményeként.

Tüzetes levéltári és irattári kutatások előzték meg a hatvan évvel ezelőtti forradalom és szabadságharc egri hőseiről szóló kötet megírását. Az adatgyűjtést, valamint az Állambiztonsági Hivatalok Történeti Levéltárának dokumentumait a túlélőkkel, és az ’56-os hősök leszármazottaival folytatott interjúk egészítették ki. A szerző beszélgetéseit azonban nehezítette, hogy a szülők – gyerekeik védelmében – elhallgatták 1956 történéseit.

– Az ’56-os hősök leszármazottai nehezen nyíltak meg, hiszen ők is érezték a forradalom következményeit. Megdöbbentő, hogy a hozzátartozókban még ennyi idő után is él a félelem. – emlékezett vissza Szecskó Károly. A szerző hozzátette: a kötetben szereplők családtagjainak felkutatása valóságos nyomozást igényelt, számos esetben azonban még így sem járt sikerrel, fényképeket pedig még a családok birtokában sem nagyon találtak ebből az időszakból.

A kutatást az is nehezítette, hogy az 1956. november 4-e utáni dokumentumok valójában koholmányokon alapultak, a jegyzőkönyvek sokszor egymásnak is ellentmondtak, hiszen ezek célja csak a megtorlás, a minél súlyosabb büntetések kiszabása volt.

A hiánypótló kötet különleges főhajtás az '56-os forradalom egri hősei és családjaik előtt. A könyv szerzője úgy vélte: rendkívül szükséges lenne, hogy a jelenlegi értékvesztett világunkban az ’56-os hősök az 1848–49-es forradalmárokhoz hasonlóan a magyar ifjúság példaképeivé váljanak.

(Forrás: Heves Megyei Hírlap)

Hírek