A Magyar Szabadság Éve

Előadások a Maribori Egyetemen 1956-ról

Az 1956-os forradalom és szabadságharc szlovén vonatkozásairól és az ’56-os magyar menekültekről is szó esett a Maribori Egyetemen tartott előadássorozaton.

A Maribori Egyetemen Szilágyiné Bátorfi Edit nagykövet és Božidar Kante dékán köszöntötte a többnyire egyetemi hallgatókból álló közönséget, majd Tanja Koleša magyar nyelv és irodalom, történelem szakon végzett hallgató tartott bevezető előadást „A magyar menekültkérdés Szlovéniában 1956-ban és 1957-ben” című diplomamunkájának megállapításairól. 

Ezt követően Metka Fujs a muraszombati Pomurski muzej igazgatója az ’56-os események muravidéki vonatkozásiról beszélt, míg Kovács Attila történész a „Szlovénia és az 56-os magyar menekültek” című kétnyelvű könyvét mutatta be. Göncz László nemzetgyűlési képviselő az 1956-os forradalommal kapcsolatos gondolatait Rudaš Jutka tanszékvezető ismertette.

Az egyetem aulájában a budapesti Terror Háza Múzeum 1956 – A szabadságért és a függetlenségért című kiállításának roll-up változatát is megtekinthették az érdeklődők.

Hírek