A Magyar Szabadság Éve

Előadás ’56 világhírű fotósáról

Erich Lessing, a Magnum Photos nemzetközi fotóügynökség számos kitüntetéssel elismert fotóriporterének ’56-os munkáiról tart előadást Tőry Klára fotótörténész, 2016. október 18-án, a Mai Manó Házban.

A 93 éves, ma Bécsben élő fotóriporter neve összekapcsolódott az 1956-os magyar forradalommal és szabadságharccal. Neki is köszönhető, hogy a világ közvéleménye hiteles képet kaphatott az 1956-os magyar eseményekről. A forradalom napjaiban számtalan fotó készült és járta be a világsajtót, köztük több mint tucatnyi külföldi fotóriporter tudósított az eseményekről, de talán egyiküknek sem sikerült annyira a vasfüggöny mögötti országok helyzetét, társadalmi mozgásait, változásait megértő-megérző, az eseményeket belülről láttató képeket készítene, mint Lessingnek – fogalmaz Tőry Klára a fotóművészről készült legfrissebb tanulmányában.

Erich Lessing az 1956-os forradalomról készült munkájáért még abban az évben megkapta az amerikai szerkesztők díját, s a rendszerváltás után 1992-ben Nagy Imre emlékérmet vehetett át. Könyveiért és egész életművéért 1966-ban Prix Nadar-t, az Odüsszeia nyomán összeállított könyvéért 1973-ban professzori címet kapott.

A fotótörténész, aki legfrissebb kutatásait az 1956-os Emlékbiztottság támogatásával végezte, úgy véli, hogy nem túlzás Lessingről „tiszteletbeli magyar fotográfus”-ként beszélni, hiszen bár nem magyar származású, de az ’56-os forradalom értő megörökítőjeként kiemelt szerepe van a magyar kultúrában és történelemben.

Fotó: Erich Lessing Kunst & Kulturarchiv, Wien

Hírek