A Magyar Szabadság Éve

Diplomaták előtt ismertették az 1956-os Emlékév programjait

Több mint félszáz Magyarországra akkreditált nagykövet előtt ismertette az 1956-os Emlékév programjait és koncepcióját Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere, az 1956-os Emlékbizottság elnöke a Várkert Bazárban.

Balog Zoltán a diplomatáknak tartott rendezvényen leszögezte: az egész magyar társadalmat szeretnék bevonni forradalom és szabadságharc 60. évfordulóján az ünnepi megemlékezésekbe. A miniszter elmondta, a magyarok büszkék lehetnek hőseinkre, akik 1956-ban az egész világnak példát mutattak szabadságszeretetből. A forradalom minden magyar szívügye, ezért az emlékév során minden magyar polgárt szeretnének megszólítani.

A forradalom és szabadságharc kiváló példája annak, hogy a magyarok számára a szabadság és a függetlenség mindennél előbbre való – fogalmazott a rendezvényen Schmidt Mária, az emlékév kormánybiztosa. A kormánybiztos arra kérte a megjelenteket, vigyék hírét a forradalomnak a nagyvilágban, kapcsolódjanak be az emlékév programjaiba. Schmidt Mária kiemelte, abban is kérik a nagykövetek segítségét, hogy felkutassanak mindenkit, aki 1956-ban bármilyen formában segítséget nyújtott a magyar nemzetnek.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium programcsomagját Magyar Levente gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkár ismertette. Magyar aláhúzta, az Emlékévben különösen fontos szerepet szánnak a nagykövetségek mellett működő magyar intézeteknek: koncertekkel, emlékműavatásokkal és más programokkal készülnek az ünnepi megemlékezésekre.

Prőhle Gergely nemzetközi és európai uniós ügyekért felelős helyettes államtitkár felszólalásában megköszönte a résztvevőknek, hogy ilyen nagy számban megjelentek. Prőhle hangsúlyozta, minden Magyarországon szolgálatot teljesítő diplomata részvételére, ötleteire számítanak, hiszen a közös megemlékezés nélkülük nem lehet teljes.

Hírek