A Magyar Szabadság Éve

Csepelen szólal meg a Szabad Európa Rádió hangja

A Neopaint csapata Csepelen készítette el az 1956-os Emlékév első falfestményét.

Az 1956-os Emlékév keretében számos látványos közterületi épületháló került ki a budapesti házfalakra, a napokban azonban elkészült az első falfestmény is, egy csepeli panelházon.

Az alkotás az 1956-os forradalom és szabadságharc során fontos szereppel bíró rádió szerepét idézi fel. Az 1951 óta – illegálisan – működő Szabad Európa Rádió, a Rákosi-rendszerrel ellenséges csatorna munkatársai a forradalom során folyamatosan segítették, tanácsokkal látták el a forradalmárokat. A gyakorlati támogatás mellett a rádió egyfajta közös menedék is volt a független Magyarországért harcolók számára – a frekvenciát ugyanis jóformán mindenki hallgatta, akár egyedül, akár csoportosan. A festményen a rádió körül futó mondatok, Nagy Imre november 4-én elhangzott beszédét idézik meg.

Az alkotásnak helyet adó Csepel a szabadságharc egyik kiemelkedően fontos helyszíne volt. A kerületi lakosokból álló nemzetőrség már a forradalom első napjaiban megalakult, a fegyveres ellenállás pedig még november 4-e után, egészen november 11-ig kitartott. Legendás, hogy a javarészt csepeli munkásokból álló helyi szabadságharcosok – egyedülálló módon a forradalom során – egy szovjet harci repülőt is kilőttek. November 11. után a helyi munkástanácsok tagjai az üzemekben rendkívüli bátorságról tanúbizonyságot téve egészen decemberig nyíltan kiálltak a forradalom eszmeisége mellet.

„Tervezés szempontjából nem könnyű feladat megjeleníteni egy „háborút”, ezért elkezdtünk azon gondolkozni, hogy milyen tárgyak voltak igazán jellemzőek a harcok alatt. Jóformán elsőként jutott eszünkbe a rádió, amit mindenki hallgatott mindig, várva az új híreket a körülöttük zajló eseményekről. A rádió körül futó mondatok, a november 4-ei Nagy Imre beszédből idéztük.” – írja a Neopaint csapata a Facebookon.

 

Hírek