A Magyar Szabadság Éve

Büszkeségpontot avattak Kerekharaszton

A Heves megyei település új emlékműve a magyar történelem kiemelkedően fontos, sorsmeghatározó mozzanatait jeleníti meg.

Az ezredforduló táján emelt templom melletti parkban helyezték el az államalapításra, az 1848-as és az 1956-os forradalmakra, valamint a trianoni országcsonkításra emlékeztető négy kopjafát, továbbá a helyi vitézek hőstetteinek mementójául szolgáló, nyitott könyvet formázó alkotást.

Az avatóünnepségen Szabó Zsolt fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkár, a térség országgyűlési képviselője Tamási Áron örökérvényű szavait idézte: „azért vagyunk a világon, hogy valahol otthon legyünk benne.” Érvényes ez Kerekharasztra, a kerekharasztiakra is – jelentette ki a politikus, hozzátéve: a tíz esztendeje önállóvá vált községben ez az első olyan közterület, ahol a lakosság emlékezni gyűlhet össze.

Szabó Ádám, Kerekharaszt polgármestere elmondta: az önkormányzat sikeres pályázatának köszönhetően készült el a kegyeleti hely, amelynek terveit a Vitézi Rend Heves megyei törzskapitányságának a kezdeményezésére bővítették ki.

Az emlékművet dr. Tatai István református lelkész áldotta meg.

A Büszkeségpont az 1956-os Emlékbizottság támogatásával valósult meg.

Forrás és fotó: heol.hu

Hírek