A Magyar Szabadság Éve

Brenner János-szobrot avattak Szombathelyen

A hatvan évvel ezelőtt meggyilkolt vértanúsorsú pap, Brenner János tiszteletére állítottak szobrot Szombathelyen, a nevét viselő általános iskola és gimnázium udvarán. Az egykori rábakethelyi káplánt a kommunista államhatalom gyilkoltatta meg brutális kegyetlenséggel. Halálának körülményei mai napig tisztázatlanok.

A szent életű káplán alakját idéző alkotás avatásán felidézték János atya életét, lelkiségét, részben naplója, részben pedig a visszaemlékezések alapján. Az atya minden áldozatra készen állt a hívekért, különösen rajongott a gyermekekért és az ifjúságért. Tisztelte, szerette az embereket, ahogyan az emberek is szerették és tisztelték őt. Az egyik hívő visszaemlékezése szerint a káplán kisugárzásával, nyitottságával számtalan hívet vonzott a közösségbe, de szívesen foglalkozott a fiatalokkal is. Mindezeket a kommunista államhatalom nem nézte jó szemmel és brutális kegyetlenséggel, több mint harminc késszúrással, máig tisztázatlan körülmények között meggyilkoltatta Brenner Jánost.  

A bronzból készül alkotás, amely Veres Gábor és Koller László szobrászművészek munkája, Kajtár Ilona és Kajtár Mária kezdeményezésére és adományaiból, az 1956-os Emlékbizottság támogatásával valósult meg.

(Forrás: brennerjanos.hu; Fotó: Szendi Péter – vaol.hu)

Hírek