A Magyar Szabadság Éve

Boris Johnsonnal emlékezett '56-ra Szijjártó Péter

A külgazdasági és külügyminiszter brit kollégájával vett részt a nagyszabású rendezvényen 1956 hatvanadik évfordulója alkalmából a londoni City központjában, ahol a politikai, diplomáciai, üzleti élet és a helyi magyarság több száz meghívottja jelen volt.

Ünnepi beszédében Szijjártó Péter kijelentette: Magyarország mindig harcba szállt szabadságáért és önrendelkezéséért, akár a szélsőséges túlerővel szemben is. Elég egy pillantást vetni Magyarország történelmének azon megállapítására, hogy a magyar nép a szabadságharcosok népe. Egyöntetűen bebizonyosodott 1956-ban az is, hogy a diktatúra Magyarországon nem tud gyökeret verni – tette hozzá.

Szijjártó Péter felidézte, hogy bár 1956-ban Magyarországot a külső segítség ígéretével biztatták, ami soha nem érkezett meg, és a forradalom elbukott, mégis 1956 volt az első lépés 1990 felé, amikor a magyar nép végre visszanyerhette szabadságát, és elfoglalhatta régóta megérdemelt helyét az európai nemzetek közösségében. A miniszter szerint Magyarország mindig hálás lesz Nagy-Britanniának és Londonnak, amiért 1956 után sok magyart befogadott és második otthonukká vált. Magyarország hálás azért a szerepért is, amelyet a brit kormány 1990-ben nyújtott az átalakuláshoz.

Boris Johnson brit külügyminiszter felszólalásában hangsúlyozta: abból, hogy 1956-ban a demokrácia és a szabadságszeretet vezérelte felkelést eltiporták, a remény és a derűlátás lángját évtizedekre kioltották, azt az igen erőteljes tanulságot kell levonni, hogy a haladás nem magától értetődő és nem visszafordíthatatlan, a demokrácia folyamatosan veszélyben van és védelemre szorul.

„A gyermekeim nemzedékére gondolok, amely nem tud semmit a Varsói Szerződésről, azt is elfelejtette a gulágról, amit egyáltalán hallott róla, és nem tud a magyar felkelésről. Úgy gondolom, e generáció számára életfontosságú, hogy megértessük vele a történelem tanulságait, azt, hogy szabadságjogainkat meg kell becsülni” – fogalmazott Johnson.

Fotó: MTI

Hírek