A Magyar Szabadság Éve

Az ’56-os melbourne-i olimpiát bojkottáló sportolóknak mondtak köszönetet a Terror Háza Múzeumban

Az 1956-os magyarországi forradalom és szabadságharc vérbefojtása és a szovjet megszállás elleni tiltakozásul három európai ország – Hollandia, Spanyolország, Svájc – olimpiai küldöttsége tagadta meg részvételét a melbourne-i ötkarikás játékokon. A hatvanadik évforduló alkalmából Magyarországra érkező sportolókat Schmidt Mária, az ’56-os Emlékbizottság társelnöke köszöntötte a Terror Háza Múzeumban.

Az 1956-os Emlékbizottság támogatásával megvalósuló Dank! Merci! Gracias! sporttörténeti programsorozat keretében 2016. november 20. és 23. között 11 holland, 1 spanyol és 1 svájci – az 1956-os olimpiáról lemaradó – sportoló érkezett Budapestre, akiknek 1956-ban életük nagy álmáról kellett lemondaniuk, mert országuk a magyar forradalom iránti szolidaritásból bojkottálta a melbourne-i olimpiát.

A vendégeket Schmidt Mária, az 1956-os emlékév kormánybiztosa, a Terror Háza Múzeum főigazgatója és Szöllősi György, a Magyar Sportújságírók Szövetségének elnöke üdvözölte.

Schmidt Mária kijelentette: „Azoknak a kiváló sportolóknak és sportvezetőknek mondunk köszönetet, akik a magyar nép iránti szolidaritásból nem vettek részt a melbourne-i olimpián. A holland, a svájci és a spanyol ’56-os olimpiai csapat még élő tagjainak ezzel a köszönetnyilvánítással olyan gesztust kívánunk gyakorolni, amellyel hatvan éve adósak vagyunk.”

A köszöntést követően az 1956-os melbourne-i olimpiát bojkottáló sportolók tárlatvezetésen vettek részt a Terror Háza Múzeumban. Tiszteletükre később az Andrássy Gyula Német Nyelvű Egyetemen szerveznek konferenciát, 19 órától pedig az Uránia Nemzeti Filmszínházban tartanak gálaestet, amelyen magyar olimpikonok köszöntik a vendégeket. 

Hírek