A Magyar Szabadság Éve

„Az ’50-es évek szűk levegőjében”

A közelmúltban nyitotta meg kapuit a józsefvárosi Pesti Srácok Emlékpark, ahol egy hónapon át interaktív kiállításokon, programokon keresztül idézik meg az ’56-os hősök szellemét, mindezt kiemelten a mai fiatalok számára.

Igazán látványos és impulzív élményben lehet része annak, aki szeptember 20. és október 23. között a VIII. kerületi Horváth Mihály térre látogat. A helyszínre érve először az 1950-es évek gépjárműveiből, illetve a forradalom harci eszközeiből összeállított kiállítással, valamint két, nagyméretű mobil plakáton korabeli utca- és harci jelenetek képeivel találhatják szembe magukat az érdeklődők. A járművek mögött két, kockakövekből emelt barikád látható, az egyikben lyukas zászlóval, a másikban egy fapalánkkal, rajta cirkalmas betűkkel: „ruszkik haza”!

A barikádok között a „Pesti Srácok Parancsnokságra” lehet eljutni, ahol a forradalom témájához kapcsolódó filmvetítések, előadóestek, történelmi és színházi előadások, valamint könnyűzenei klubkoncertek lesznek – mind ingyenesen látogatható.

Huth Gergely, az eseményt szervező pestisracok.hu oldal főszerkesztője elmondta: egy olyan helyszínt szerettek volna létrehozni, amelyen keresztül hatékonyan megszólíthatják a fiatal generáció tagjait, ezért lesz többek között számos zenei koncert is a téren.

 „Az elmúlt két évtizedben sokat beszéltünk ’56-ról, de csak nagyon keveset azokról a hősökről, akik akkor puszta kézzel mentek a szovjet tankok ellen. A kádári terminológiában őket antiszemita csőcseléknek nevezték, a ’90-es évek közbeszédében pedig már unalmas, veszekedő öregemberekként voltak aposztrofálva. Meg kell mutatnunk, hogy ezek az emberek, az akkori fiatalok, valójában hősök voltak, akikre büszkének kell lennünk.”

Huth Gergely hozzátette, aki kilátogat a Horváth Mihály térre, érezni fogja, hogy az egész kiállítás Bereményi Géza és Cseh Tamás szellemében, „az ’50-es évek szűk levegőjének” ihletettségében fogant.

A színházi előadások között helyet kap többek között az „Egy nép kiáltott” című zenés irodalmi emlékműsor, valamint a „Pesti Srácok –1956 fénylő arcai” összművészeti előadás.

Október 23-ig vetítik majd többek között Goda Krisztina „Szabadság, szerelem”, Gothár Péter: „Megáll az idő” és Bereményi Géza „Eldorádó” című filmjét, a zenei színpadon pedig sokak mellett fellép Balázs Fecó, a Hősök és a Mystery Gang is.

Az érdeklődők ezen kívül ismeretterjesztő előadásokkal is találkozhatnak, és az ’56-os, retro-jellegű ínségkonyha kínálatába is belekóstolhatnak.

A részletes program ide kattintva érhető el:

Hírek