A Magyar Szabadság Éve

Átadták a Tóth Ilonka Emlékházat

Október 23-án megnyitotta kapuit a Tóth Ilonka Emlékház és Büszkeségpont, amelyet a XVI. kerületi önkormányzat az 1956-os forradalom mártírjának szülőházában alakított ki. A rendezvényen beszédet mondott Wittner Mária '56-os halálra ítélt, Szatmáry Kristóf, a Miniszterelnökség kereskedelempolitikáért felelős miniszteri biztosa, valamint Kovács Péter XVI. kerületi polgármester is.

Tóth Ilona 1932. október 23-án született a ma XVI. kerületi Árpádföldön. Az 1956-os forradalom idején ötödéves szigorló orvosként a Domonkos utcai kisegítő kórházat vezette, majd letartóztatták és szervezkedés, valamint gyilkosság koholt vádjával egy koncepciós perben halálra ítélték. Az önkormányzat a kivégzett medikát 2002-ben posztumusz díszpolgárává választotta. 

A civilek által létrehozott Tóth Ilonka Szülőházáért Alapítvány 2013-ban azért alakult meg, hogy ápolja a 24 évesen felakasztott lány emlékét. Javaslatukra az önkormányzat megvásárolta és teljes körűen felújította a medika szülőházát, amelyben egy oktatóközpontot is létrehozott, ebben bárki leróhatja kegyeletét a hősök és áldozatok előtt.

Az Állás utca 57. szám alatti intézményt ünnepi megnyitóján Kovács Péter polgármester kiemelte: az Emlékház nemcsak Tóth Ilonkának, hanem az összes 1956-os forradalmárnak emléket állít.

A Tóth Ilonka Emlékház és Büszkeségpont kialakítása az 1956-os Emlékbizottság támogatásával valósult meg.

(Fotó: MTI / Máthé Zoltán)

Hírek