A Magyar Szabadság Éve

Andorrába érkezett az 1956-os vándorkiállítás

Az andorrai hercegség parlamentjének történelmi épülete ad otthont az 1956-os forradalom és szabadságharc történetét bemutató vándorkiállításnak Andorrában. A hatvan évvel ezelőtti eseményeket és azok spanyolországi visszhangját bemutató spanyol nyelvű vándorkiállítást Madrid, Barcelona, Estepona, Burgos, Bilbao, Gijón, Valencia, Tenerife és Valladolid után tekintheti meg az andorrai közönség március végéig.

A kiállítás ünnepélyes megnyitóján csaknem félszázan vettek részt, a helyi közélet kiemelkedő személyiségei, a diplomáciai testület tagjai, valamint az andorrai magyarság képviselői. Az eseményen felszólalt Vicenc Mateu Zamora, az andorrai parlament elnöke, Gilbert Saboya Sunyé, andorrai külügyminiszter, Csóka József Andorrában élő egykori magyar futballista, valamint Győri Enikő nagykövet.

A diplomata beszédében példaként állította a pesti srácok alakját minden szabadságszerető ember elé. Az andorrai parlament elnöke, valamint a külügyminiszter az ország hivatalos nyelvén, katalánul elmondott beszédében méltatta a magyar forradalmat és hőseinek emlékét, egyben köszönetet mondott azért, hogy a hercegségbe is eljuthatott a kiállítás. Csóka József, aki maga is 1956 után emigrált, megköszönte Andorrának és az andorraiaknak, hogy ’56-os menekültként hatvan évvel ezelőtt befogadták.

Hírek