A Magyar Szabadság Éve

Áder János megkoszorúzta Nagy Imre sírját

A köztársasági elnök mellett számos politikus helyezte el az emlékezés koszorúit Nagy Imre és mártírtársai kivégzésének 58. és újratemetésének évfordulóján.

Nagy Imre egykori miniszterelnökre és mártírtársaira emlékezett csütörtökön az ország, kivégzésük 58. és újratemetésük 27. évfordulóján. A központi rendezvényeket a budapesti Vértanúk terén tartották, majd a néhai kormányfő sírjánál helyeztek el koszorút.

Nagy Imre akkor emelkedett a legmagasabbra, amikor a legmélyebb megaláztatással, az igaztalan halálos ítélettel sújtották – fogalmazott Trócsányi László igazságügyi miniszter a Vértanúk terén, a néhai kormányfő szobránál tartott megemlékezésen. Felidézte: az 1958-ban mártírhalált halt miniszterelnököt nem szabad választással létrejött parlamenti többség, hanem valamiféle spontán népakarat emelte a kormányfői székbe.

Őt a vértanúság, a magyar néppel vállalt sorsközösség vállalása legitimálta azzal, hogy nem kért kegyelmet és elutasította a magyar nép szabadságát eltipró erőkkel a kollaborálásnak még a lehetőségét is – tette hozzá Trócsányi László. Szerinte ezért válhatott Nagy Imre a nemzeti egység jelképévé már akkor, amikor a nevét sem volt szabad kimondani. Hangsúlyozta: Nagy Imre egyike azon keveseknek, akit ma is valamennyi politikai erő a magáénak érez, így lett nemzeti hős. A miniszter felidézte: az 1956-os forradalom eltiprása nemcsak a szabadság, hanem a jog halála is volt, mindkettő egyszerre esett áldozatul a sortüzekben. Nagy Imre és mártírtársai újratemetése sem csak a szabadság, hanem a jog újjászületését is jelezte. „A koporsókból az új, szabad, alkotmányos Magyarország bölcsője lett” – fogalmazott.

Az eseményen részt vett mások mellett Medgyessy Péter volt miniszterelnök, Hiller István, az Országgyűlés szocialista alelnöke, Szél Bernadett, az LMP társelnöke, valamint minisztériumok, az Alkotmánybíróság és az 56-os szervezetek képviselői. Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke nem ment el a megemlékezésre, helyette Facebook-oldalán méltatta Nagy Imrét. Az 1958. június 16-án kivégzett Nagy Imrét és mártírtársait – Maléter Pál honvédelmi minisztert, Gimes Miklós újságírót, az 1958. április 24-én kivégzett Szilágyi Józsefet, Nagy Imre titkárságvezetőjét és a börtönben 1957. december 21-én elhunyt Losonczy Gézát, a Nagy Imre-kormány államminiszterét – huszonöt éve, 1989. június 16-án helyezték végső nyugalomra a rákoskeresztúri köztemető 301-es parcellájában.

A Hősök terén tartott gyászszertartás, majd az azt követő rákoskeresztúri temetés a magyar rendszerváltás katartikus eseménye volt, amely a szocialista korszak végét is jelképezte. A rákoskeresztúri Új köztemetőben található nemzeti emlékhelyen, a 300-as és a 301-es parcellánál Áder János köztársasági elnök, illetve a kormány nevében Vargha Tamás honvédelmi államtitkár koszorúzott. A mártír miniszterelnök végső nyughelyénél tegnap délutánig díszőrség állt, és bárki leróhatta tiszteletét.

(Forrás: MTI)

Hírek