A Magyar Szabadság Éve

A szabadságért meg kell küzdeni

Magától nem győz az igazság, a szabadságért, a nemzeti önrendelkezésért, a jogállamért meg kell küzdeni – mondta a Magyar Állami Operaházban az 1956-os forradalom 60. évfordulójának tiszteletére rendezett díszelőadás előtt Balog Zoltán, az 1956-os Emlékbizottság elnöke.

Az emberi erőforrások minisztere Áder János köztársasági elnök, Orbán Viktor kormányfő és Kövér László házelnök jelenlétében elmondott beszédében emlékeztetett arra, hogy az elmúlt napok kibontották 1956 sokszínű örökségét. Balog Zoltán szerint magától nem győz az igazság, a szabadságért, a nemzeti önrendelkezésért, a jogállamért meg kell küzdeni. Így volt ez 1956-ban Magyarországán, 1968-ban Prágában, 1981-ben Lengyelországban és 1989-ben Közép- és Kelet-Európában – idézte fel az eseményeket, hozzátéve: mindezekért az elmúlt 27 évben is újra és újra meg kellett küzdeni.

Még két hétig a hősiességet ünnepeljük, majd november 4-e után az áldozatokra emlékezünk – mondta el Balog Zoltán, emlékeztetve arra is, hogy Magyarországon 1989-ig az áldozatok voltak a bűnösök és a gyilkosok voltak a hősök. Ez huszonhét éve másképpen van, még akkor is, ha a gyilkosok nem bűnhődtek meg – jegyezte meg. Aki megértette 1956 üzenetét, az abba sem törődik bele, hogy a gazdagabb országok döntsenek a szegényebbek sorsáról – hangsúlyozta beszédében Balog Zoltán.

A díszelőadás műsorában elhangzott Beethoven Egmont nyitánya, Kodály Zoltán Budavári Te Deum című műve, Márai Sándor Mennyből az angyal című verse és láthatta a közönség A napfény természete című táncdarabot.

(Fotó: MTI – Koszticsák Szilárd)

 

Hírek