A Magyar Szabadság Éve

'56-os ünnepségek forgatókönyvei egy kötetben

„Ilyen nagy dolog a szabadság…” címmel módszertani kiadvány jelent meg Zalaegerszegen, amely az 1956-os forradalom és szabadságharc emlékére szervezett iskolai ünnepségek lebonyolításához nyújt segítséget a pedagógusoknak.

A kötetet a Közösségek Hete rendezvénysorozat keretében mutatták be Zalaegerszegen, a Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtárban. Kiss Gábor, az intézmény vezetője felidézte: a könyvtár tavaly nyújtott be pályázatot az 1956-os Emlékbizottsághoz a kiadvány megjelentetésére. A „Magyar szabadság éve” programsorozat keretében arra kérték a megye pedagógusait, hogy küldjenek forgatókönyveket az 1956-os forradalom és szabadságharc iskolai ünnepségeiről. A könyvtár értékelte a pályaműveket, amelyek a pályázati támogatásnak köszönhetően, immár kötet formájában is elérhetők.

Kiss Gábor elmondta: megítélésük szerint szükség van ilyen jellegű módszertani kiadványokra, már csak azért is, hogy az iskolai ünnepségeken ne csak az országos, hanem a helyi események is fókuszba kerüljenek. Ez utóbbi nem könnyű feladat, hiszen a zalai események dokumentumai jórészt megsemmisültek, így több korosztálynál hiányosak a forradalmi események hű értelmezései.

A kétszáz példányban megjelent módszertani füzet tizenegy zalai iskola ünnepi forgatókönyvét foglalja magába. A kötetben szereplő megemlékezések dramaturgiája szabadon felhasználható, újabb ötleteket adva az iskolai ünnepségek továbbgondolásához.

Az „Ilyen nagy dolog a szabadság…” című könyv egy-egy példánya a megye minden oktatási intézményébe eljut.

Forrás és fotó: zalaegerszeg.hu

Hírek