A Magyar Szabadság Éve

’56-os tabló- és Gulag-kiállítás Kassán

A kassai főkonzulátus szeptemberben kulturális programsorozatot szervezett az 1956-os forradalom és szabadságharc emlékének tiszteletére a kassai Csemadokkal együttműködve. A "Keresztmetszetek" elnevezésű programsorozat első hetében az „1956 – A szabadságért és függetlenségért” című roll-up kiállítás és „Magyarok a Szovjetunió táboraiban 1944-1956 – GULÁG” emlékkiállítás is megtekinthető volt.

A szeptember 2-i megnyitón Kolár Péter, a Csemadok Kassa Városi Választmányának elnöke és Bitay Levente konzul köszöntötte az érdeklődőket, majd a továbbiakban Somorjai Lehel és Köteles László, a Csemadok Országos Választmányának általános alelnöke mutatta be a korszakot és annak politikai összefüggéseit. A 2016. szeptember 10-i tárlatmegnyitón beszélt a rendezvény jelentőségéről.

Az Ungvári Főkonzulátus társszervezésében zajló eseményen a kárpátaljai képzőművészek nemzeti sokszínűségének erejében rejlő adottságokról és szólt. A kárpátaljai képzőművészeti élet meghatározó történéseit az ungvári születésű, de immár évtizedek óta Kassán élő foglalta össze.

A tárlatot megtekintette Navracsics Tibor, oktatásért, kultúráért, ifjúságpolitikáért és sportért felelős európai uniós biztos is, aki az Európai Sport Hete kassai megnyitójára érkezett. A helyszínen mindvégig lehetőség nyílt a „Játsszunk nyugodtan!” című dokumentumfilm megtekintésére angol és magyar nyelven, a z„1956 – A szabadságért és függetlenségért” című roll-up kiállítás pedig szlovák fordításban is olvasható volt.

Hírek