A Magyar Szabadság Éve

’56-os diákvetélkedő Szabadkán

Az 1956-os forradalom és szabadságharc jugoszláviai vonatkozásainak témakörében középiskolások mérték össze tudásukat a szabadkai Új Városházán.

A megmérettetés – melyre 4 település 8 középiskolájának 15 csapata jelentkezett – egy írásos és egy szóbeli részből állt: előbbiben a diákok tesztet töltöttek ki és esszét írtak, majd a második részben a forradalom kiemelkedő személyiségeinek arcképeit kellett felismerniük, vagy leírások alapján azonosítaniuk. Szintén a szóbeli részhez tartozott a forradalom egyes momentumainak kifejtése egy-egy rövidebb szóbeli beszámoló alapján, a verseny végén pedig izgalmas villámkérdések következtek.

A szervezők szándéka szerint minden csoport személyes, családi környezetből származó történetekkel is készült, ezáltal a gyermekek feltáró munka során megismerhették, hogy nagyszüleik, dédszüleik miként élték meg az 1956-os eseményeket.

A forradalmi vetélkedőről Kudlik Zoltán, a Nagy Imre Társaság szabadkai szervezetének elnöke elmondta: Topolyáról, Szabadkáról, Zentáról és Temerinből is érkeztek csapatok, az elsőtől a negyedikig minden középiskolás korosztály képviseltette magát. Kudlik szerint a verseny elsődleges célja hogy 1956 szellemiségét közelebb tudjuk hozni a legfiatalabb generációk tagjaihoz. „Emiatt azt is fontosnak tartottuk, hogy a játék részeként a gyerekek otthon gyűjtsék össze az ’56-tal kapcsolatos emlékeket – akár tárgyi formában, akár a családban, a környezetükben hallott történeteken keresztül” – tette hozzá.

Az eseményen jelen volt Gombár Szeréna, Magyarország Szabadkai Főkonzulátusának konzulja, aki hangsúlyozta: nagy öröm, hogy ilyen sok diák jelentkezett az idei versenyre, hiszen ez azt jelzi, hogy a Vajdaságban is van, aki továbbvigye „a magyar szabadság eszméjét, a magyar hősiesség fáklyáját.”

Az ’56-os diákvetélkedőn az első helyen a szabadkai 52. számú Kosztolányi Dezső Cserkészcsapat végzett, míg a második helyezést a zentai Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium csapata szerezte meg. A képzeletbeli dobogó harmadik fokára a szabadkai Svetozar Marković Gimnázium csapata állhatott fel. A zsűrit Kiss Gábor Ferenc, a Szabadkai Tudományegyetem docense, Weiss Rudolf, a Német Népi Szövetség elnöke és Kudlik Zoltán, a Nagy Imre Társaság szabadkai szervezetének elnöke alkotta.

A szabadkai diákvetélkedő az 1956-os Emlékév keretében valósult meg.

Hírek