A Magyar Szabadság Éve

1956 roma hőseire emlékeztek a Budapesti Cigány Filmfesztiválon

Az 1956-os forradalom roma hőseire emlékeztek Budapesten a 7. Cigány Filmfesztivál keretében szervezett kerekasztal-beszélgetésen. Az eseményen Schmidt Mária, az 1956-os Emlékév kormánybiztosa hangsúlyozta: az alapítvány eddig is támogatott minden olyan programot, amely a roma hősökre emlékezik, s ezt a munkát a jövőben is folytatni kell.

Az eseményen három roma származású ’56-os forradalmár – Hrozova Erzsébet, Radics József, valamint Fehér Nándor – gyermekei idézték fel szüleik múltját, családjaik forradalmi emlékeit. Schmidt Mária, a 1956-os Emlékév kormánybiztosa a beszélgetésen hangsúlyozta: az ’56-os cigány hősök felkutatását és bemutatását a jövőben is folytatni kell, hiszen szükség van olyan példaképekre, és olyan közös hősökre, akik előtt mindannyian fejet hajhatunk.

Az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulóján minden magyart meg akarunk szólítani, hiszen ez ’56 csodája is, hogy akik fellázadtak a kommunista uralom, a zsarnokság és a szovjet megszállás ellen, azok értékeikben egységesek voltak – fogalmazott a kerekasztal-beszélgetésen a kormánybiztos. Schmidt Mária hozzátette: a jelenlegi kutatások szerint az ’56-os forradalmárok 5-6% volt cigány származású, közülük sokan életüket is vesztették, de ezen a területen még folytatni kell a kutatást és az eredményeket a nagyközönség elé kell tárni, hogy meg tudja magát mutatni a magyar cigány közösség, mert a cigány hősök nemzeti hősök.

Szükség van olyan példaképekre, és olyan közös hősökre, akik előtt mindannyian fejet hajhatunk, és akiknek a tettei a nemzet közös tetteivé, mindannyiunk cselekedeteivé válnak – tette hozzá a kormánybiztos.

Hírek