A Magyar Szabadság Éve

1956 - Ajtók kilincs nélkül

Az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulója alkalmából az INVERSEDANCE „Ajtók kilincs nélkül” című darabjának ősbemutatóját láthatta a közönség a brüsszeli Théatre Marni-ban. A számos szakmai elismerésben részesült hivatásos táncművészekből álló együttes vezetője Fodor Zoltán.

Az előadás előtt Dusaucy-Rapp Katalin ideiglenes ügyvivő mondott köszöntő beszédet. A közel egy órás nagy sikerű kortárs táncelőadás a megtorlás könyörtelen éveiben játszódik, és méltó emléket állít az ’56-os események résztvevőinek.    

A darab alapjául a rendszerben élők szabadságösztöne szolgál. Kötelék, melyben egy egész nemzet osztozik; egyéni sorsok, melyek hurokban végződnek. A rejtett szimbólumok egy része – mint a kötél – első pillantásra is értelmezhető. Egyrészt a halál jelképe, mint az akasztási szokások eszköze; másrészt a mitológia világából gyökereztethető szeretet köteléke, a keletkezés és elmúlás kifejeződése. A szereplők egypercnyi béke visszfényében válnak győzőkké és legyőzöttekké, ott ahol a múlt utóléri a jelent.

A program az 1956-os Emlékév keretében, az 1956-os Emlékbizottság támogatásával valósult meg.

Hírek