A Magyar Szabadság Éve

Schmidt Mária: A forradalom közepébe viszi a fiatalokat a Terror Háza új kiállítása

A Terror Háza Múzeum új kiállítása az 1956-os forradalom kellős közepébe viszi a látogatókat, akik VR-szemüveget felvéve közvetlen részesei lehetnek az eseményeknek – fogalmazott Schmidt Mária, a múzeum főigazgatója az M1 Ma este című műsorában.

Schmidt Mária kifejtette, az 1956-os forradalom emlékévében megnyíló időszaki kiállítással az volt a céljuk, hogy olyan módszert és nyelvet találjanak, mellyel azokat a fiatalokat tudják megszólítani, akik már semmilyen személyes tapasztalattal nem rendelkeznek a diktatúra világáról. Mint mondta, elsősorban ennek a generációnak szeretnék megmutatni azt a fantasztikus, világrengető eseménysorozatot, ami hatvan évvel ezelőtt Magyarországon történt.

A főigazgató kitért rá, Pálfi György filmrendezőt kérték fel, hogy újszerű technológiával forgasson le 12 rövidfilmet. A filmek a virtuális valóság segítségével az akkori események kellős közepébe viszik a látogatókat, akik VR-szemüveget felvéve közvetlen részesei lehetnek az eseményeknek.

Schmidt Mária elmondta, egy Petőfi-versből ered a kiállítás címéül választott Egy akaraton kifejezés, amely megmutatja, hogy hatvan évvel ezelőtt a nemzet minden egyes tagja egyesült abban az akaratban, hogy a nemzeti függetlenséget kivívjuk – jegyezte meg a főigazgató.

Hangsúlyozta, hatvan évvel ezelőtt a fiataloknak az életüket kellett kockáztatniuk, sőt, sokan életüket is adták azért, hogy Magyarország szabad és független legyen, amit 25 évvel ezelőtt végre, mint beteljesült álmot, megkaptunk.

Az Egy akaraton 1956-2016 című kiállítás megnyitóját június 28-án, kedden tartják a Terror Háza Múzeumban Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter és Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere részvételével.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hírek