A Magyar Szabadság Éve

A forradalom emlékezetét mutatja be a Balassi Intézet új kiállítása

„A magyar szabadság éve” programsorozat részeként új kiállítással várja az érdeklődőket a Balassi Intézet budapesti központja. Az 1956-os Emlékbizottság támogatásával megvalósuló Hajnalodik – 1956-2016 című tárlat megnyitójára a Múzeumok Éjszakáján, június 25-én, 18:00 órától, kerül sor.

A Balassi Intézet kiállításának központi gondolata az emlékezés és ennek szinte minden aspektusa. A tények és az érzelmek, a személyes sorsok, életutak emléktöredékei alkotják a tárlat gerincét – olvasható az intézmény oldalán.

A különleges, egyedi tervezésű installációk segítségével bemutatott fotók, hanganyagok, korabeli napló-, levél-, irodalmi töredékek biztosítják az egyedülálló élményt a látogatóknak. Az érzelmek kutatása a közelmúlt történeti vizsgálódásaiban is egyre jelentősebb szerepet kapott, ehhez a trendhez igyekszik a kiállítás a maga eszközeivel kapcsolódni, bemutatni az ismert tényszerű elemek mellett az eseményekben megjelenő érzelmeket.

A kiállítást Schmidt Mária, az 1956-os forradalom és szabadságharc emlékévének kormánybiztosa nyitja meg. A megnyitót követően Balázs János Liszt- és Junior Prima Díjas zongoraművész a kiállítás tematikájához kapcsolódó és a forradalom hangulatát megidéző, egyedülálló koncertet ad. Az est során Chopin, Liszt, Bartók, Kodály és Dubrovay forradalmi témájú darabjai csendülnek fel.

Forrás: Balassi Intézet

Hírek