A Magyar Szabadság Éve

Ünnepségsorozattal emlékeztek 1956-ra Ausztráliában

A Sydneyben és Canberrában tartott ünnepségeken a V4-es országok és további 40 állam nagykövete vett részt. Gruber Attila magyar nagykövet emlékérmeket adott át a forradalom és szabadságharc tiszteletére.

Október 21-én Gruber Attila nagykövet és Regina Jurkowska lengyel főkonzul nyitotta meg a sydney-i lengyel főkonzulátuson az Ilosvay Gusztáv által, ausztráliai magyar és lengyel képzőművészek alkotásaiból összeállított 1956-os kiállítást. „A magyar-lengyel szolidaritás éve” jegyében mindketten köszöntötték az összegyűlt vendégeket, majd beszédeikben hangsúlyozták a két ország és a két misszió kiváló kapcsolatait és együttműködését.

Október 23-án Sydneyben, a punchbowl-i Magyar Központban rendezték meg a Független Magyar Szabadságharcosok Szövetsége és a Canberrai Magyar Nagykövetség által közösen szervezett ünnepséget.Gruber Attila nagykövet beszédében méltatta 1956 jelentőségét, a helyszínen megjelent szabadságharcosokat és az események egykori résztvevőit, majd a 60. évforduló alkalmából emlékérmeket nyújtott át az egykori szabadságharcosoknak.

Sydneyben egy az 1956-os Emlékbizottság által támogatott roll-up kiállítást is megnyitottak, amit egy 1956-os emléktárgy-gyűjtemény egészített ki, melyet Gyombolai Zsófia kulturális attasé és Simon Ervin konzul állított össze a nagykövetség hónapokkal korábban megjelent felhívására beküldött tárgyakból.

Október 24-én a canberrai nagykövetségen tartottak fogadást a megjelent diplomaták számára. Az ünnepség díszvendége Heather Henderson volt, Sir Robert Menzies néhai ausztrál miniszterelnök lánya. Az egykori miniszterelnök magyar menekültek befogadása terén kifejtett tevékenysége elismeréseként Gruber Attila nagykövet emlékérmet adott át Heather Hendersonnak.

Hírek