A Magyar Szabadság Éve

Ünnepi programsorozat Jakartában

Nagyszabású nemzeti fogadással, kulturális programokkal, sajtófotó kiállítással, esszépályázattal, kerekasztal-beszélgetéssel, filmvetítéssel, valamint egy ünnepi kiadvánnyal emlékeztek meg Jakartában az 1956-os forradalom hatvanadik évfordulójáról.

Az egyhetes programsorozat  ünnepi megemlékezéssel kezdődött november 2-án, melyen mintegy ötszáz meghívott vendég ismerkedhetett meg magyar művészek, iparművészek  alkotásaival és a magyar gasztronómia különlegességeivel. A fogadáson Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter, Szabó László miniszterhelyettes, az indonéz kormány tagjai, vezető kormányzati tisztviselői, közéleti személyiségek, a diplomáciai testület és az indonéziai magyar közösség tagjai vettek részt.

November 3-án az 1956-os forradalom és szabadságharc eseményeinek is emléket állító sajtófotó kiállítás nyílt Jakartában.  A tárlat hatvan évvel ezelőtti forradalom napjaitól a rendszerváltoztatás időszakán keresztül nyújt bepillantást Magyarország élő kulturális örökségébe.

November 7-én, az 1956-os magyar forradalom és az 1998-as indonéz reformmozgalom hőseinek emlékezetével foglalkozó kerekasztal-beszélgetést követően ’56 eseményeit feldolgozó kiállítást nyitott meg Németh-Pach Judit nagykövet, aki ünnepi beszédében kiemelte a diákság forradalmi szerepét, és kitért a két ország kapcsolatainak dinamikus fejlődésére is. A rendezvényt a Szabadság, szerelem című film vetítése zárta.

Hírek