A Magyar Szabadság Éve

Ünnepi koncert Rigában az 1956-os forradalom tiszteletére

Az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójának tiszteletére a rigai magyar nagykövetség ünnepi koncertet szervezett Riga legnagyobb koncerttermében, a Nagy Céhházban.

Az 1956-os Emlékbizottság támogatásával megvalósult ünnepi koncerten – amely az idei lettországi magyar napok hivatalos záró rendezvénye is volt – telt ház előtt Müller Adrien nagykövet mondott nyitóbeszédet, kiemelve 1956 történelmi fontosságát a magyarok, illetve a nemzetközi folyamatok szempontjából. Külön köszönetet mondott azoknak a letteknek, akik akár Lettország területén, akár emigrációban szolidaritásukról biztosították 1956 hőseit. Müller Adrien külön kiemelte a Terror Háza Múzeum „1956 – Szabadságért és Függetlenségért” című kiállítását, amelynek tablóképeit januárig a Lett Nemzeti Könyvtárban is meg lehet tekinteni.

A koncerten Fülei Balázs zongoraművész Liszt, Bartók és Kodály műveiből játszott; előadását a közönség álló tapssal jutalmazta. Az rendezvényen részt vettek a lett minisztériumok vezetői, munkatársai, a lett tudományos, kulturális élet vezető személyiségei, nagykövetek, illetve a diplomáciai testület tagjai. A koncertet követően fogadásra került sor a Nagy Céhház dísztermében.

 

Hírek