A Magyar Szabadság Éve

Új-Zélandon is megemlékeztek ’56-ról

Áder János köztársasági elnök John Key új-zélandi miniszterelnökkel találkozott hivatalos látogatásakor. A tárgyaláson a két országot érintő gazdasági témákon túl az 1956-os magyar forradalomról is megemlékeztek. A köztársasági elnök beszédet mondott a helyi magyar közösség tagjai körében az új-zélandi parlament épületében szervezett találkozón, Wellingtonban.

Áder János hangsúlyozta: az 1956-os forradalom és szabadságharc után Új-Zéland több mint ezer magyart fogadott be, új otthont, hazát adva nekik. A köztársasági elnök hozzátette, nemcsak ezért mondott köszönetet miniszterelnök tárgyalópartnerének, hanem azért is, mert sok magyar Új-Zéland akkori ENSZ-nagykövetének, Sir Leslie Munrónak köszönheti, hogy nem végezték ki hatvan éve. A politikus nagyon sokat tett azért, hogy a szovjet megszállás és a forradalom elfojtásának kérdése napirenden maradjon az ENSZ-ben, és ha Sir Leslie Munro nem lett volna annyira következetes és agilis, még több halálos áldozat lehetett volna – jegyezte meg a magyar köztársasági elnök.

Az ünnepi megemlékezések keretében Áder János és felesége koszorút helyezett el a wellingtoni Magyar Millenniumi Parkban álló kopjafánál a helyi magyar közösség tagjai által szervezett ünnepségen.

A köztársasági elnök Aucklandben folytatta hivatalos útját, ahol ünnepi beszédében úgy fogalmazott: a hatvan évvel ezelőtti forradalom idején, néhány napig szabadság virágzott a zsarnokság helyén. Kiemelte: 1956-ban a magyarok nem életkörülményeik javításáért, hanem emberi méltóságukért, a szabadságért vonultak az utcára. Azokban a napokban a nép megmutatta: nem vált azzá a megfélemlített tömeggé, amellyé a kommunista diktatúra próbálta átnevelni. Úgy fogalmazott: 1956-ban a magyarság végérvényesen a szabadság nemzetévé vált. A magyar forradalom a szabadság mércéjévé lett: „velünk és hozzánk lehet mérni, hogy ki mennyit hajlandó áldozni érte”.

Megjegyezte: 1956 decemberétől 1958 februárjáig több mint ezer magyar érkezett Új-Zélandra, közülük sokan igen hosszú és kalandos úton. A helyi vöröskereszt gyűjtést rendezett a magyarok megsegítésére, az első összeget az ország akkori miniszterelnöke fizette be –  idézte fel az államfő. „A magyarok pedig méltók voltak a bizalomra. Lelkükben magukkal hozták a szülőföldet, és otthonra találtak az új hazában. Tanultak, dolgoztak, a maguk módján gazdagították ezt a gyönyörű országot” – hangsúlyozta Áder János. Az államfő ezt követően köszönetet mondott az új-zélandi magyaroknak minden, forradalmat támogató tettért, minden megőrzött emlékért, minden évfordulós megemlékezésért. Megköszönte az Új-Zélandra került forradalmárok bátorságát, elszántságát, példamutatását; valamint, hogy "segítettek nekünk, a mi generációnknak abban, hogy egy emberöltővel a forradalom után - Dutka Ákost idézve - emberek vagyunk, újra magyarok".

​(Fotó: MTI)

Hírek